România este țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, Italia și Danemarca au înregistrat cele mai mici rate ale inflației din blocul comunitar.
Inflația a scăzut treptat în unele țări ale Uniunii Europene
România, cea mai ridicată rată a inflației din UE. În țările Uniunii Europene, inflația a înregistrat o scădere treptată și constantă de la vârful de 11,5%, atins în octombrie 2022.
Conform datelor furnizate de Eurostat, biroul de statistică al UE, în ianuarie 2024, inflația anuală în UE a fost de 3,1%, în scădere față de 3,4% înregistrat în decembrie 2023.
Această cifră reprezintă un contrast semnificativ față de aceeași perioadă a anului precedent. Atunci, inflația era de 10,0%, notează Euronews.
În același timp, rata anuală a inflației în Zona Euro a fost de 2,8% în ianuarie 2024, în scădere de la 2,9% în decembrie. A fost, totodată, mult mai mică decât cea de 8,6%, înregistrată în ianuarie 2023.
Această scădere a inflației sugerează că prețurile de consum cresc mai lent decât în trecut, deși sunt în creștere. În cazul inflației negative sau deflației, prețurile scad în economie. În ianuarie, de exemplu, prețurile la energie în UE au fost mai mici decât acum un an.
Estimările preliminare ale Eurostat, publicate la 1 martie, indică o scădere a inflației anuale în Zona Euro la 2,6% în februarie, comparativ cu 2,8% în ianuarie. Cu toate acestea, rămâne peste ținta de inflație de 2% a Băncii Centrale Europene (BCE).
Rata inflației variază în diferite țări europene
Rata inflației este măsurată prin Indicele Armonizat al Prețurilor de Consum (IAPC). Aceasta variază considerabil în diferite țări europene. Deși inflația s-a temperat în majoritatea statelor membre UE, niciuna dintre ele nu a înregistrat cifre negative în ianuarie, în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior.
Conform raportului din 2023 al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), criza COVID-19 a fost urmată de o creștere semnificativă a prețurilor principalelor bunuri de consum. Începând cu 2021, prețurile au început să crească din cauza redresării rapide post-pandemie și a perturbărilor în lanțurile de aprovizionare.
De asemenea, invazia Ucrainei a determinat o nouă creștere a inflației, în special a prețurilor la energie.
În perioada 1997 – sfârșitul anului 2021, cea mai ridicată rată anuală a inflației în UE, de 4,4%, a fost înregistrată în luna iulie 2008.
România are cea mai mare rată a inflației din UE
Conform datelor din ianuarie 2024, rata inflației anuale variază între 0,9% și 7,3% în Uniunea Europeană. România a înregistrat cea mai ridicată rată, de 7,3%.
România este urmată de Estonia (5%), Croația (4,8%) și Polonia (4,5%).
Danemarca și Italia au cele mai scăzute rate ale inflației din UE
Danemarca și Italia au înregistrat cele mai scăzute rate anuale ale inflației, la 0,9%. Urmează Letonia, Lituania și Finlanda, cu 1,1%.
Printre alte țări mari din UE, rata inflației a fost mai mare decât media europeană pentru Spania (3,5%) și Franța (3,4%), în timp ce Germania (3,1%) a înregistrat același nivel mediu al UE. Inflația în Marea Britanie a fost de 4,2%.
În comparație cu decembrie, inflația anuală a scăzut în 15 țări din UE, a rămas stabilă într-una și a crescut în alte 11.
Inflația, mai mare în țările candidate la aderarea la UE
Toate cele cinci țări candidate, pentru care Eurostat a furnizat date, au evidențiat rate anuale mai mari ale inflației decât media UE. Turcia a fost o excepție deosebit de extremă, cu o rată de 64,9%. De fapt, partidele de opoziție și fostul șef al TurkStat susțin că datele oficiale privind inflația au fost manipulate.
Potrivit estimării preliminare a Eurostat, inflația anuală ar trebui să scadă în februarie în 11 din cele 20 de țări din Zona Euro, comparativ cu ianuarie. Slovacia a înregistrat cea mai mare scădere, corespunzătoare cu 0,7 puncte procentuale, trecând de la 4,4% la 3,7%, urmată de scăderi de 0,6 puncte în Spania, Malta și Estonia.
Potrivit estimărilor, inflația a crescut în patru țări în februarie. Este vorba despre Belgia (2,1%), Luxemburg (0,2%), Cipru și Finlanda (ambele cu 0,1%). În Zona Euro, Croația ar fi înregistrat cea mai mare rată anuală a inflației în februarie 2024, la 4,8%. În schimb, Letonia ar fi înregistrat cea mai scăzută rată, la 0,9%.
În ceea ce privește principalele componente ale inflației din Zona Euro, alimentele, alcoolul și tutunul au avut cea mai mare rată anuală în februarie (4,0%, față de 5,6% în ianuarie). Urmează serviciile (3,9%, față de 4,0% în ianuarie) și bunurile industriale neenergetice (1,6%, față de 2,0% în ianuarie).
Prețul energiei va continua să scadă
Prețul energiei va continua, însă, să scadă, cu -3,7%, o scădere notabilă față de -6,1% în ianuarie. În ianuarie, inflația alimentelor neprocesate a fost de 6,9%. În februarie, a scăzut la 2,2%. Aceasta ar putea fi o veste bună în special pentru familiile cu venituri mici.
Asta deoarece inflația alimentară reală – rata inflației alimentare minus inflația generală – exercită o presiune puternică asupra consumatorilor. Cele mai afectate sunt persoanele mai puțin înstărite.
Inflația asupra alimentelor și băuturilor non-alcoolice a fost de 5,4% în Zona Euro, cu o inflație alimentară reală de 2,8%, în ianuarie.