Rata locurilor de muncă vacante a continuat să scadă în trimestrul al doilea, la 0,89%, cu 0,38 puncte procentuale faţă de cea din primele trei luni ale anului şi cu 1,13 puncte comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică.

Cea mai redusă valoare a ratei locurilor de muncă vacante s-a regăsit în industria extractivă (0,09%), urmată de tranzacţii imobiliare (0,17%), respectiv de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,23%). La polul opus, cea mai mare cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (4,05%), administraţie publică (1,89%) şi în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (1,2%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Cele mai căutate ocupaţii

Ocupaţiile cele mai căutate de angajatori au fost cele de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice (1,32%), respectiv agricultori şi lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (1,27%). Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit în rândul membrilor corpului legislativ ai executivului, înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducătorilor şi funcţionarilor superiori din unităţile economico-sociale şi politice – (0,55%), precum şi în ocupaţiile de meşteşugari şi lucrători calificaţi în meserii de tip artizanal, de reglare şi întreţinere a maşinilor şi instalaţiilor (0,63%).

Regiunea cu cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante a fost Nord-Est (1,17%), urmată de regiunea Vest (1,05%). În regiunea Nord-Vest (0,67%), respectiv Sud-Est (0,68%) s-au înregistrat cele mai scăzute valori ale acestui indicator.

Trimestrul aprilie-iunie este al treilea, consecutiv, de scădere a indicatorului.

În primul trimestru, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,27%, în scădere cu 0,87 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă din 2008 şi cu 0,26 puncte procentuale mai mică faţă de trimestrul precedent.

Anul trecut, rata medie a locurilor de muncă vacante s-a plasat la 1,94%, în scădere cu 0,12 puncte procentuale faţă de 2007.

SURSA: Mediafax