Rata malnutriţiei în Niger a atins pragul de urgenţă

In Niger, ţară foarte săracă din Africa, rata malnutriţiei la copii a atins 'nivelul de urgenţă' de 15 la sută stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat un birou al ONU din Niger citat de agenţia France Presse.

 

'Prevalenţa malnutriţiei acute continuă să oscileze în jurul valorii de 15 la sută în Niger, care corespunde pragului de urgenţă stabilit de OMS', a precizat Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) de la Niamey, pe site-ul său.

În ciuda eforturilor ONG-urilor şi al autorităţilor locale, rata malnutriţiei este în creştere de la 13,3 la sută în 2013, la 14,8 la sută în 2014 şi la 15 la sută în 2015, subliniază agenţia ONU.

Malnutriţia este agresivă în special în regiunile Zinder (centru-sud), Diffa (sud-est), Maradi (centru-sud) şi Dosso (sud), a precizat OCHA.

Majoritatea victimelor sunt copii mici aflaţi în primii doi ani de viaţă, perioadă în care sunt foarte fragili. Fără îngrijire, malnutriţia poate evolua spre forma sa severă şi duce la deces, au atras atenţia ONG-urile citate de AFP.

În 2016, centrele de reabilitare nutriţională din Niger, susţinute de ONG-uri, ar putea găzdui peste 1,1 milioane de copii care suferă de malnutriţie, a menţionat ONU.

În perioada ianuarie-aprilie 2016, peste 176.000 de copii, dintre care mai mult de 69.500 sunt victime ale malnutriţiei severe, au fost deja trataţi în aceste structuri specializate.

Acest focar de malnutriţie survine în acest an într-un moment în care ONU se confruntă cu o mobilizare redusă a fondurilor pentru toate activităţile sale umanitare din ţară, notează AFP.

Din cele 316 milioane de dolari solicitate în 2016, numai 79 de milioane au putut fi mobilizate la mijlocul lunii mai, adică 25 la sută din finanţarea dorită, a precizat OCHA.

Sectoarele sensibile legate de securitatea alimentară şi de sănătate au primit numai 5 la sută şi, respectiv, 6 la sută din bugetul proiectat.

Potrivit experţilor, malnutriţia este cauzată în principal de lipsa de nutrienţi esenţiali la copii, având ca rezultat un retard de creştere şi slăbirea sistemului imunitar în faţa bolilor obişnuite ale copilăriei.

Bolile infecţioase, lipsa de apă potabilă şi de igienă contribuie în mod semnificativ la deteriorarea statutului nutriţional al copiilor, a subliniat ministerul sănătăţii din Niger.

Malnutriţia este în special fatală pentru copii cu vârsta de 5 ani, când ea se combină cu malaria care este endemică în Niger, avertizează experţii citaţi de AFP.AGERPRES