Rate medie pentru un apartament cu două camere în București urmează să scadă, arată un raport SVN Romania.
Rata medie pentru un apartament, în scădere
Rata medie pentru un apartament va scădea. Costul mediu de achiziție a unui apartament nou cu două camere în București a reprezentat aproximativ 58% din salariul mediu net la nivel național. Este vorba despre o locuință cu o suprafață de 50 de metri pătraţi. Acesta date au fost înregistrate în primul semestru din 2023.
Această cifră a scăzut de la 64% raportată în ianuarie și se estimează că va ajunge la 55% în septembrie.
Acest nivel este asemănător cu cel observat la începutul anului 2020.
În comparație cu veniturile medii din București, rata tipică corespunde la aproximativ 45,5% din venitul mediu.
Spre deosebire de 2008, nivelul național actual a înregistrat o îmbunătățire de peste patru ori mai mare.
Asta s-a întâmplat deoarece rata medie de atunci era de peste 2,5 ori mai mare decât salariul mediu net la nivel național.
Ca urmare a unei creșteri de 15,7% a salariului mediu net la nivel național în prima jumătate a anului și a faptului că prețurile de pe piața imobiliară au rămas stagnante, acest progres pozitiv a fost consolidat.
Credite ipotecare de 2,54 de miliarde de euro în S1/2023
În prima jumătate a anului 2023, România a asistat la o creștere bruscă a emisiunilor de credite ipotecare. Acestea au avut un total de 2,54 miliarde de euro. Astfel, a fost marcată o creștere de 10,2% față de perioada corespunzătoare din 2022.
Dacă excludem refinanțările volumul total al creditelor ipotecare, avem o scădere de aproximativ 15% în comparație cu aceeași perioadă din 2022.
Aceste constatări au fost observate în contextul în care 60% din proprietățile rezidențiale vândute în România în prima jumătate a anului 2023 au fost achiziționate exclusiv din fonduri personale. Nu a fost nevoie de finanțare bancară.
52,5% dintre locuințe, cumpărate cu bani proprii
În același timp, ponderea tranzacțiilor imobiliare facilitate prin credite ipotecare în prima jumătate a anului 2023 se ridica la maximum 40,5%.
Acest procent este, de fapt, mai mic dacă se ia în considerare faptul că cifrele totale ale creditelor ipotecare cuprind:
- creditele de consum garantate cu ipoteci
- și refinanțarea ipotecară.
În special, în București și Ilfov, peste 52,5% dintre proprietățile rezidențiale au fost achiziționate exclusiv din fonduri personale.
”Piaţa ipotecară din România a trecut cu bine peste cea mai dificilă perioadă din ultimii ani, fără a se înregistra o creştere a ratei creditelor neperformante.
Dobânzile, în special cele fixe, urmează deja o tendinţă de scădere, mai multe instituţii financiare fiind într-o competiţie acerbă pe segmentul de dobânzi fixe mai mici de 6%, ceea ce a dus la o revigorare a cererii.
În plus, nivelurile actuale de dobânzi sunt mai mici decât valoarea IRCC, ceea ce denotă o încredere ridicată în evoluţia pieţei şi a solvabilităţii generale a potenţialilor clienţi, iar următoarea perioadă va aduce noi scăderi de dobânzi”, a comentat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.