Rata șomajului a crescut în Germania, ca urmare a venirii refugiaților ucraineni

Germania

Sursă: Dreamstime

Șomajul a crescut în luna august în Germania, principala cauză fiind numărul mare de refugiați ucraineni care au venit aici. Cu toate acestea, piața muncii rămâne solidă, potrivit autorităților și în continuare cererea de lucrători rămâne crescută după ridicarea restricțiilor din pandemie.

Şomajul din Germania a crescut după ce mai mulţi refugiaţi din Ucraina s-au alăturat forţei de muncă în cea mai mare economie a Europei. Numărul şomerilor a crescut cu 28.000 în august, ridicând rata şomajului la 5,5%.

Cererea de lucrători rămâne ridicată

„În pofida incertitudinilor economice şi politice, piaţa muncii este robustă”, a declarat miercuri, într-un comunicat, şefa Agenţiei Federale a Muncii, Andrea Nahles, potrivit Bloomberg.

„Şomajul şi subocuparea forţei de muncă au crescut din nou mai puternic în august decât este obişnuit pentru această perioadă a anului. Cu toate acestea, acest lucru se datorează în continuare înregistrării refugiaţilor ucraineni”, a adăugat aceasta.

Germania a înregistrat până în prezent aproape un milion de persoane care au fugit din cauza luptelor din Ucraina, deşi numărul real al celor care au sosit şi nu s-au mai întors rămâne neclar. O mare majoritate sunt femei, multe dintre ele călătorind cu copii, potrivit sondajelor.

Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă a anunțat că, în ciuda creşterii statistice a şomajului, cererea de lucrători persistă în Germania după ridicarea restricţiilor privind pandemia. Cu toate acestea, un sondaj realizat în această lună de S&P Global a indicat că crearea de noi locuri de muncă încetineşte, pe fondul creşterii incertitudinilor privind perspectivele economice.

Germania se numără printre ţările cele mai expuse la reducerea livrărilor de gaze naturale din Rusia. Un număr tot mai mare de economişti prezic că va intra în recesiune, chiar dacă va evita raţionalizarea energiei în această iarnă.

Inflația a accelerat până la un nivel record

De asemenea, inflația din Germania a înregistrat cea mai mare creștere de la introducerea monedei euro, din cauza creșterii prețurilor la energie, ceea ce a încurajat apelurile pentru o majorare masivă a ratei dobânzii la reuniunea Băncii Centrale Europene de săptămâna viitoare.

Prețurile de consum în cea mai mare economie europeană, calculate în conformitate cu standardele armonizate ale Uniunii Europene, au urcat în august cu 8,8% față de anul trecut.

Costurile alimentelor și ale energiei au condus avansul, a anunțat marți biroul de statistică al Germaniei, deși impactul lor a fost parțial compensat de ajutoarele guvernamentale temporare, inclusiv de o reducere a prețului carburanților și de costul foarte mic al transportului public.

Bundesbank vede inflația atingând aproximativ 10% în ultimul trimestru din 2022 și consideră că perspectivele sunt foarte incerte din cauza „situației neclare” de pe piețele de mărfuri – o consecință a războiului Rusiei din Ucraina.