Rata şomajului în trimestrul II a scăzut

Rata şomajului în trimestrul II. În trimestrul II al anului 2024, România avea o populație activă de 8,41 milioane de persoane, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Dintre acestea, 7,99 milioane erau angajate, iar 421.100 erau șomeri. Rata șomajului a scăzut la 5%, înregistrând o reducere de 0,3 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior.

”În trimestrul II 2024, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 70%. În trimestrul II 2024, populaţia activă a României era de 8.417.100 persoane, din care 7.996.000 persoane erau ocupate şi 421.100 persoane erau şomeri”, arată datele INS.

În al doilea trimestru din 2024, procentul de persoane între 15 și 64 de ani angajate a ajuns la 64,4%. Aceasta reprezintă o creștere de 0,2 puncte procentuale față de primul trimestru al aceluiași an.

În ceea ce privește gradul de ocupare, bărbații au avut o rată mai mare, de 72,4%, comparativ cu 56,3% pentru femei. De asemenea, persoanele din mediul urban au beneficiat de un grad de ocupare superior, de 70,8%, față de 56,8% în mediul rural.

Pentru tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani, rata de ocupare a fost de 18,7%.

În al doilea trimestru din 2024, rata șomajului a scăzut la 5%, reprezentând o reducere de 0,3 puncte procentuale față de valoarea din primul trimestru al anului.

Diferența de șomaj între bărbați și femei a fost de 0,7 puncte procentuale, cu o rată de 5,3% pentru bărbați și 4,6% pentru femei.

Rata şomajului în trimestrul II. În ceea ce privește mediu rezidențial, discrepanța a fost de 4,4 puncte procentuale, cu 7,6% în zonele rurale și 3,2% în zonele urbane.

oameni
SURSA FOTO: Dreamstime

Precizări metodologice

Populaţia activă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populaţia ocupată şi şomerii.

Populația ocupată cuprinde persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 89 de ani (în ani împliniți, la sfârșitul săptămânii de referință) care, în cursul săptămânii de referință, se încadrau în una dintre următoarele categorii:

  • persoane care, în cursul săptămânii de referință, au lucrat cel puțin 1 oră contra plată sau pentru obținerea unui profit, inclusiv lucrătorii familiali care colaborează la întreprinderea familială
  • persoane care au un loc de muncă sau o întreprindere și care au fost temporar absente de la lucru în cursul săptămânii de referință, dar au avut o legătură formală
    cu locul de muncă, în condițiile în care următoarele grupuri au o legătură formală cu locul de muncă
  • persoanele absente de la lucru din cauza concediilor de odihnă, a organizării timpului de lucru, a concediilor medicale, a concediului de maternitate sau
    de paternitate
  • persoanele aflate la cursuri de formare profesională pentru locul de muncă
  • persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului, care primesc și/sau au dreptul la un venit sau la prestații legate de locul de muncă sau al căror concediu pentru creșterea copilului ar trebui să dureze cel mult 3 luni
  • lucrătorii sezonieri în extrasezon, în cazul în care îndeplinesc în continuare cu regularitate sarcini și îndatoriri pentru locul de muncă sau pentru întreprindere, excluzând îndeplinirea obligațiilor legale sau administrative
  • persoanele absente temporar de la lucru din alte motive, în cazul în care durata preconizată a absenței este de maximum 3 luni
  • persoane care produc bunuri agricole destinate în cea mai mare parte vânzării sau schimbului în natură