România se poziționează printre statele membre Uniunii Europene cu un nivel foarte scăzut al șomajului. Cu o lună în urmă, rata șomajului a fost de 5,5%. În comparație cu 2022, când rata șomajului în zona euro era 6,8% , acum observăm că procentele au mai scăzut. Tot în urmă cu un an, rata la nivelul UE era de 6,2%.

Estimare Eurostat: 13,120 milioane de persoane erau în şomaj în februarie în UE

Dacă este să comparăm cifrele de anul trecut cu cele de acum, observăm că numărul șomerilor s-a mai redus.

Eurostat estimează că 13,120 milioane de persoane din UE, dintre care 11,142 milioane în zona euro, erau în şomaj în februarie. Comparativ cu februarie 2022, numărul şomerilor s-a redus cu 247.000 în UE şi cu 257.000 în zona euro.

2,799 de milioane de tineri cu vârste sub 25 de ani din UE erau şomeri

Datele arată că în februarie, 2,799 de milioane de tineri cu vârste sub 25 de ani din UE erau şomeri, dintre care 2,283 milioane în zona euro. Rata şomajului în rândul tinerilor era în februarie de 14,5% în UE şi 14,4% în zona euro, faţă de 14,4% în UE, şi stabilă în zona euro, comparativ cu luna precedentă.

În rândul femeilor, rata şomajului în februarie era de 6,4% în UE, stabilă faţă de luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 5,7%, de asemenea stabilă faţă de luna precedentă.

Ajungem acum la statele membre UE care au avut cele mai mici rate ale şomajului în februarie, mai exact Cehia (2,4%), Polonia (2,8%), Germania (2,9%) şi Malta (3%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale şomajului erau în Spania (12,8%) şi Grecia (11,4%).

Care este lista cu actele necesare pentru șomaj și cum se calculează

Documentele necesare pentru șomaj în 2023 nu sunt foarte multe, iar procedura obținerii ajutorului de șomaj este una foarte simplă. Să aflăm și cum se calculează indemnizația de șomaj în 2023.

Cei care vor să depună dosarul pentru șomaj trebuie să știe că indemnizația nu poate fi cerută în cazul în care refuză un loc de muncă potrivit studiilor pe care le au sau refuză participarea la servicii de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Documentele necesare sunt: cererea-tip,  actul de identitate , actele de studii și de calificare în original, cât și în copie,  adeverință medicală din care să rezulte că ești clinic sănătos sau apt de muncă, ori că ai eventuale restricții medicale, actele eliberate de organele financiare teritoriale din care să reiasă că nu realizezi venituri sau că realizezi din activități monitorizate legal, dar suma rezultată în urma acestora nu depășește valoarea indicatorului social de referință, adică 500 de lei și un dosar plic.