Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata șomajului a scăzut la 5,4 procente în luna noiembrie a anului trecut, față de luna octombrie. Cea mai mare pondere a fost înregistrată în rândul bărbaților.
Rata șomajului a scăzut ușor la 5,4% în noiembrie 2022
În cursul zilei de luni, 9 ianuarie, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat noi date care arată că rata șomajului în formă ajustată sezonier a scăzut ușor în luna noiembrie a anului trecut, ajungând la 5,4 procente față de luna octombrie când a fost înregistrat un nivel de 5,5 procente.
Cu toate acestea, șomajul în rândul tinerilor este la un nivel ridicat, respectiv 22,9 procente.
În luna noiembrie a anului trecut a fost înregistrat un număr de 447.700 de șomeri cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani, în scădere față de numărul înregistrat în luna octombrie, de 4533.200 persoane. A fost înregistrată o scădere și față de luna noiembrie 2021, atunci când a fost înregistrat un număr de 450,9 mii de persoane.
Rata șomajului în rândul bărbaților a fost mai mare cu 0,9 procente față de cea a femeilor. Concret, rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,8 procente, iar cea în rândul femeilor a fost de 4,9 procente.
Institutul Național de Statistică (INS) a subliniat că atenția este în continuare asupra ratei crescute a șomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani. Aici, rata șomajului a fost de 22,9 procente.
Rata șomajului pentru persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani a fost de 4,3 procente pentru luna noiembrie a anului trecut. Din procentajul total, 3,9% este reprezentat de femei și 4,6% este reprezentat de bărbați. De asemenea, Institutul Național de Statistică (INS) mai spune că numărul șomerilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 74 de ani reprezenta 74,3% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna noiembrie 2022.
Beneficiarii indemnizației de șomaj
Potrivit site-ului Comisiei Europene, cei care pot beneficia de indemnizație de șomaj în România sunt cei care au domiciliul sau reședința legală la noi în țară, nu au un loc de muncă din motive care nu au legătură cu propria persoană, nu au venituri din activități autorizate conform legii mai mic decât valoarea indicatorului social de referință (ISR), sunt apți de muncă, au vârsta cuprinsă între 16 ani și vârsta legală pentru pensionare, sunt disponibili pentru recrutare și în căutarea activă a unui loc de muncă, sunt înregistrați a una dintre agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă în a cărei zonă de activitate este domiciliul sau reședința și cer acordarea indemnizației de șomaj în maximum 12 luni de când au încetat raporturile de muncă.
De asemenea, șomerii înregistrați la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă trebuie să fi contribuit la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni din cele 24 de luni care preced momentul solicitării indemnizației de șomaj.
Aceasta condiție nu se aplică absolvenților unei instituții de învățământ (sau ai unei școli speciale pentru persoanele cu dizabilități) care sunt în vârstă de cel puțin 16 ani și care nu au reușit să-și găsească un loc de muncă potrivit cu pregătirea profesională timp de 60 zile de la data absolvirii (criteriu temporar valabil doar pentru prima categorie de absolvenți).