Numărul şomerilor a scăzut luna trecută cu 3.000, ajungând la 2,92 milioane, a anunţat Agenţia Federală a Muncii. Economiştii au prognozat menţinerea ratei şomajului luna aceasta. Rata ajustată a şomajului se situa în februarie la 6,9%, după ce datele din ianuarie au fost revizuite în creştere.

Încrederea oamenilor de afaceri în economia Germaniei a ajuns în ianuarie la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, iar optimismul investitorilor a fost cel mai ridicat din ultimii aproape trei ani, a anunţat Institutul de cercetare economică Ifo din Germania.

‘Piaţa forţei de muncă pare să facă faţă foarte bine, după declinul activităţii de toamna trecută. Datele solide din economie sugerează că şomajul va continua tendinţa descrescătoare în 2013 şi va creşte numărul de angajaţi’, a declarat Eckart Tuchtfeld, analist la Commerzbank AG, în Londra.

Agenţia Federală a Muncii a anunţat recent că numărul şomerilor a ajuns anul trecut la 2,976 milioane, rata medie a şomajului fiind de 7,1%, în scădere faţă de 7,7% în 2010.

În raportul lunar al Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank) publicat recent se estimează că economia va evita recesiunea şi va reveni la o creştere economică pozitivă în primul trimestru al acestui an, după ce la finele anului trecut activitatea economică s-a contractat.

Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului. În trimestrul patru al anului trecut, PIB-ul Germaniei a înregistrat un recul de 0,6%.

Chiar dacă a făcut faţă mult mai bine crizei datoriilor decât partenerii din zona euro, Germania nu a putut evita complet efectele încetinirii economice, în condiţiile în care recesiunea din Europa a frânat exporturile Germaniei. În 2012, PIB-ul Germaniei a înregistrat o creştere modestă de 0,7%, comparativ cu un avans de 3% în 2011. Pentru acest an, guvernul de la Berlin mizează pe o nouă încetinire a PIB-ului până la 0,4%, urmând ca în 2014 să aibă loc o relansare economică de 1,6%.

SURSA: Agerpres