Conform datelor publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), rata şomajului a scăzut la 5%, de la 5,1%, deși analiştii se aşteptau să crească până la 5,2%.
Rata șomajului a scăzut neașteptat
Astfel, rata şomajului în Marea Britanie a scăzut neaşteptat la 5% în perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021, după ce restricţiile impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) au afectat semnificativ piaţa forţei de muncă, transmite Reuters.
Pe statele de plată ale companiilor erau în februarie cu 693.000 mai puţini angajaţi decât la începutul pandemiei, în special tineri sub 25 de ani, arată datele ONS. Comparativ cu ianuarie, numărul angajaţilor a crescut luna trecută cu 68.000, economiştii apreciind că piaţa forţei de muncă a avut o evoluţie mai bună decât s-a estimat, şomajul fiind menţinut la un nivel relativ redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă.
Creşterea salariilor a fost cea mai solidă din martie 2008. Câştigurile totale, incluzând bonusurile, au urcat cu 4,8% în perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021, de la 4,7% în perioada octombrie – decembrie 2020. Excluzând bonusurile, câştigurile au crescut cu 4,2%, de la 4,1%.
Luna trecută, Guvernul britanic a decis extinderea până în septembrie a schemei de sprijinire a locurilor de muncă, prin intermediul căreia sunt plătite în prezent salariile pentru unul din cinci angajaţi. Fără această facilitate, rata şomajului ar fi fost mult mai ridicată.
De asemenea, datele ONS indică faptul că numărul angajaţilor născuţi în străinătate în trimestrul patru din 2020 a fost cu o jumătate de milion mai mic decât în perioada similară din 2019, pe baza analizării datelor referitoare la statele de plată ale companiilor.
Probleme serioase pentru Marea Britanie
Probleme serioase pentru afacerile din Marea Britanie, în urma barierelor apărute odată cu era post-Brexit. Exporturile Regatului Unit către ţările Uniunii Europene s-au prăbuşit în prima lună a acestui an, a anunţat o federaţie britanică de profil. Astfel, potrivit Federaţiei industriei alimentare şi a băuturilor din Regatul Unit, exporturile de alimente şi băuturi din Marea Britanie către UE au scăzut cu 75,5% în luna ianuarie, în special din cauza barierelor post-Brexit, scrie agenţia Reuters.
Cea mai afectată rută comercială a fost cea către Irlanda. În ianuarie 2020, Irlanda era cea mai mare piaţă a Marii Britanii, circa 18% din totalul alimentelor şi băuturilor exportate ajungând în această destinaţie. Totul s-a schimbat radical în ianuarie 2021: doar 5% din totalul alimentelor şi băuturilor exportate au mers către Irlanda.
Sursă foto: INQUAM Photos, Melinda Nagy