Numărul de locuri de muncă înfiinţate în SUA luna trecută a depăşit aşteptările, o dovadă că economia este într-o situaţie solidă, înainte de a resimţi efectele epidemiei de coronavirus (Covid-19), în timp ce rata şomajului a coborât la cel mai redus nivel înregistrat în ultimii 50 de ani, transmit Reuters şi AP.

Potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, prima economie a lumii a creat luna trecută 273.000 de noi locuri de muncă, în linie cu nivelul din ianuarie, care a fost cel mai ridicat din mai 2018. Cifra anunţată de Departamentul american al Muncii este superioară estimărilor analiştilor, care mizau pe 175.000 de noi locuri de muncă în luna ianuarie.

De asemenea, rata şomajului în SUA a scăzut de la 3,6% în ianuarie la 3,5% în februarie, cel mai redus nivel din ultimii 50 de ani.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă totuşi ca ritmul angajărilor să încetinească în următoarele luni

Economia a creat cu 85.000 mai multe locuri de muncă în decembrie şi ianuarie faţă de cât s-a anunţat iniţial. Analiştii consideră că economia americană trebuie să creeze în fiecare lună 100.000 de locuri de muncă pentru a ţine pasul cu creşterea populaţiei în vârstă de muncă. În medie, au fost create lunar 243.00 de locuri de muncă în perioada decembrie 2019 – februarie 2020.

Salariul mediu orar a crescut cu doar 3% în februarie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, după un avans anual de 3,1% în luna precedentă, scrie Agerpres.

Graţie temperaturilor ridicate, companiile din sectorul construcţiilor au creat 42.000 de noi locuri de muncă luna trecută, după ce în ianuarie au fost 49.000. Sectorul manufacturier a creat 15.000 de noi locuri de muncă luna trecută, după ce a pierdut 20.000 în ianuarie.

De asemenea, companiile din transporturi şi logistică au creat alte 28.000 de noi locuri de muncă. Furnizorii de servicii de sănătate precum şi hotelurile şi restaurantele au creat şi ei 36.000 de noi locuri de muncă. În schimb, sectorul manufacturier a pierdut 12.000 de locuri de muncă.

Până acum sunt puţine semne că piaţa forţei de muncă este afectată de epidemia de coronavirus, dar majoritatea economiştilor se aşteaptă ca ritmul angajărilor să încetinească în următoarele luni.