Rata șomajului în zona euro a înregistrat o scădere la 6,4% în aprilie, comparativ cu 6,5% în martie. Aceste date au fost publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Aceasta este cea mai mică valoare înregistrată începând din aprilie 1998, de când s-au început publicarea datelor pentru statele din zona euro, conform informațiilor furnizate de AFP.

Aceste cifre demonstrează rezistența pieței muncii în fața stagnării economice înregistrate în ultimul an și jumătate. Activitatea economică în zona euro a stagnat începând din sfârșitul anului 2022, ca urmare a consecințelor războiului din Ucraina și a exploziei inflației. Cu toate acestea, rata șomajului a continuat să scadă și să se stabilizeze începând din primăvara anului 2023. A fost la un nivel fără precedent din ultimul sfert de secol.

Rata șomajului în România a crescut

În ceea ce privește Uniunea Europeană, rata șomajului a rămas stabilă la 6% în aprilie, în comparație cu luna anterioară.

În România, rata șomajului a înregistrat o creștere la 5,3% în aprilie, față de 5,2% în martie.

Din punct de vedere al cifrelor absolute, în aprilie, 13,149 milioane de persoane erau șomeri în UE. Dintre acestea, 10,998 milioane în țările din zona euro. Comparativ cu luna precedentă, numărul șomerilor a scăzut cu 103.000 de persoane în UE. O scădere de 100.000 de persoane a fost înregistrată și în zona euro.

somaj
SURSA FOTO: Dreamstime

2,830 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din Uniunea Europeană erau șomeri

În luna aprilie, 2,830 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din Uniunea Europeană erau șomeri. Dintre aceștia, 2,272 milioane în zona euro. Rata șomajului în rândul tinerilor a fost de 14,4% în UE și de 14,1% în zona euro. Comparativ, a fost 14,7% în UE și 14,3% în zona euro în luna martie.

În ceea ce privește femeile, rata șomajului în aprilie a fost de 6,3% în UE, în scădere față de 6,4% în luna precedentă. Pentru bărbați a fost de 5,7%, menținându-se constantă comparativ cu luna anterioară. În zona euro, rata șomajului pentru femei a fost de 6,7% în aprilie. Ea e în scădere față de 6,9% în luna precedentă. Pentru bărbați a fost de 6,1%, menținându-se constantă comparativ cu luna anterioară.

Țările cu cele mai reduse rate ale șomajului din Europa

Cele mai reduse rate ale șomajului din Uniunea Europeană au fost înregistrate în Cehia (2,7%), Polonia (3%), Malta (3,1%), Germania (3,2%) și Slovenia (3,3%). În contrast, cele mai ridicate rate ale șomajului au fost în Spania (11,7%) și Grecia (10,8%).

Eurostat utilizează criteriul Biroului Internațional al Muncii (BIM) pentru a defini șomajul. Potrivit acestei definiții, șomerii sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 74 de ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni și au căutat activ un loc de muncă în ultimele patru săptămâni.