Pentru cele 34 de ţări membre ale OECD, rata şomajului ar urma să scadă uşor anul viitor până la 7,8% de la 8%. În schimb, în zona euro rata şomajului ar urma să crească de la 12,2% până la 12,3% la finele anului următor, în condiţiile în care în Germania şomajul ar urma să scadă sub pragul de 5% în timp ce în Grecia şi Spania va fi de aproximativ 28%.

‘Peste 48 de milioane de persoane, cu 16 milioane mai mulţi decât la începutul crizei, nu vor avea un loc de muncă în zona OECD’, se arată în raportul publicat de OECD înaintea unei reuniuni a miniştrilor Muncii din G20.

OECD consideră că guvernele ar trebui să abordeze criza locurilor de muncă printr-o combinaţie de politici macroeconomice şi reforme structurale. De asemenea, organizaţia insistă asupra necesităţii de a întări politicile destinate să-i ajute pe şomeri să găsească un loc de muncă. Potrivit OECD, cheltuielile pentru un şomer care îşi caută un loc de muncă au scăzut cu 20% în medie, pe măsură ce presiunile asupra bugetelor publice s-au acumulat.
Sursa: Agerpres