Rate bancare mai mari. Cu cât se majorează ratele la credite în România din 1 octombrie

1 octombrie 2024

SURSA FOTO: colaj foto Capital/calendarul.su

Marți, 1 octombrie 2024, „vor bate trei ceasuri rele” pentru românii care au credite bancare, căci ratele vor crește din nou. Cât vor plăti românii de luna viitoare?

Cresc ratele bancare de la 1 octombrie

Marți, 1 octombrie 2024, „vor bate trei ceasuri rele” pentru românii care au luat credite în lei cu dobândă variabilă după aprilie 2019 căci ratele bancare vor crește.

Motivul este că indicele IRCC, folosit pentru calcularea dobânzilor la aceste credite, va fi actualizat la sfârșitul lunii septembrie. Specialiștii financiari estimează că dobânda va crește de la 5,86% la 5,99%. Chiar dacă Banca Națională a României (BNR) a redus dobânda de politică monetară, IRCC se actualizează doar o dată la trei luni, reflectând datele economice anterioare iulie 2024.

De exemplu, pentru un credit de 210.000 lei pe 25 de ani, rata actuală de 1.670 lei va crește cu aproximativ 20 lei începând cu 1 octombrie. În cazul unui alt credit de 250.000 lei pe 30 de ani, rata de 2.070 lei din 30 septembrie ar putea crește cu aproximativ 30 lei. Aceste ajustări sunt mici, între 20 și 30 lei, în funcție de suma împrumutată.

Se preconizează că ratele bancare vor scădea din nou după 1 ianuarie 2025, când IRCC va reflecta reducerile dobânzilor realizate de BNR în timpul verii.

Apare o taxă nouă de la 1 octombrie

Aceasta nu este singura veste proastă a zilei de marți. Tot pe data de 1 octombrie, furnizorii de energie electrică din România vor introduce o nouă taxă numită „contribuția CfD”. Aceasta a fost stabilită printr-o decizie a Guvernului României și este menită să ajute la finanțarea investițiilor în producția de energie verde. Scopul taxei este de a sprijini dezvoltarea tehnologiilor care produc energie cu emisii scăzute de carbon.

Valoarea taxei este foarte mică: 0,000128 lei pe kilowatt-oră, ceea ce înseamnă că o gospodărie care consumă 300 kWh pe lună va plăti în plus aproximativ 4,5 bani pe lună. Totuși, până la 1 aprilie 2025, cât timp prețurile la energia electrică sunt plafonate, furnizorii de energie vor suporta această taxă și nu o vor adăuga în facturile clienților.

Dezavantaj pentru marii consumatori de energie electrică

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) consideră că, datorită acestei scheme de sprijin financiar, România va putea produce mai multă energie verde, adăugând câteva mii de megawați (MW) în plus. Aceasta ar trebui să ajute companiile care cumpără energie în cantități mari, prin scăderea costurilor, dar ar putea duce și la o influență asupra prețurilor din piață.

Primele facturi care includ această taxă vor fi emise în noiembrie 2024. Abia atunci va fi clar pentru toți consumatorii de energie cât de mare va fi impactul acestei schimbări.

În cazul marilor companii care folosesc multă energie electrică, această nouă contribuție CfD ar putea să le afecteze fluxurile de bani, ceea ce ar putea pune probleme serioase pentru afacerile lor. De aceea, ei cer ca această taxă să fie aplicată corect, ținând cont de situația lor economică, pentru a nu le afecta activitatea.