Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a oferit recent o explicație în legătură cu rata de fatalitate, atât în cazul persoanelor vaccinate cât și a celor vaccinate.
Rate de fatalitate a COVID, cu și fără vaccin. Omul lui Iohannis oferă românilor o explicație
Valeriu Gheorghiţă explică faptul că din totalul de 89 de decese înregistrate la persoane vaccinate anti-COVID, 77 primiseră doar prima doză, iar restul fuseseră vaccinate şi cu doza a doua.
„Practic, rata de fatalitate la persoanele cu COVID care aveau în istoric vaccinare era de circa 0,2%, iar la persoanele care erau nevaccinate era de 2,4%”, a transmis marți, 30 martie, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Procentual era un număr foarte
„S-au înregistrat şi decese la cazurile care au făcut infecţie cu SARS-CoV-2 la un interval de timp după vaccinare. Pentru cei care au fost diagnosticaţi cu infecţii SARS-CoV-2 după prima doză, timpul mediu era de 10-11 zile de la prima doză, ceea ce înseamnă că era în fereastra de apariţie a anticorpilor, practic nu apăruseră încă anticorpii protectori de după prima doză, deci practic erau persoane care din punctul de vedere al riscului este similar cu o persoană nevaccinată.
Iar în ceea ce priveşte persoanele care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-CoV-2 după ce au primit cea de-a doua doză, procentual era un număr foarte mic”, a explicat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.
De asemenea, Gheorghiţă a menţionat că, din totalul de 89 de decese înregistrate la persoane care au primit serul anti-COVID, 77 primiseră doar prima doză.
„Din cele 89 de decese doar 12 persoane erau din cei care fuseseră diagnosticaţi cu SARS-CoV-2 după cea de-a doua doză, ceea ce înseamnă că după cele două doze beneficiile sunt mult mai mari. Însă analiza efectuată de noi pe rata de fatalitate arăta o reducere de cel puţin o sută de ori a riscului de deces la o persoană vaccinată comparativ cu persoanele nevaccinate. Practic, rata de fatalitate la persoanele cu COVID care aveau în istoric vaccinare era de circa 0,2% iar la persoanele care erau nevaccinate era de 2,4%”, a conchis medicul.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea