Scădere ușoară a indicelui ROBOR

Românii care au credite cu dobândă variabilă legată de indicele ROBOR primesc o veste bună, deoarece acest indice a înregistrat o ușoară scădere. Conform datelor publicate recent de Banca Națională a României (BNR), indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 5,91% pe an, față de 5,92% în ședința precedentă.

Deși scăderea este mică, ea poate aduce o ușoară relaxare în bugetele familiilor care se confruntă cu rate ridicate, oferindu-le un sprijin financiar necesar. La începutul anului trecut, același indice se situa la un nivel mai ridicat, de 6,21%.

În același timp, indicele ROBOR la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor pentru creditele ipotecare în lei, a rămas constant la 5,97% pe an. Indicele ROBOR la 12 luni s-a menținut și el stabil, la nivelul de 6,03%. Această stagnare indică o posibilă perioadă de stabilizare a pieței financiare, după fluctuațiile semnificative din ultimii ani.

Pe de altă parte, indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat conform OUG 19/2019, a scăzut la 5,66% pe an. Acesta reprezintă media aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice din tranzacțiile interbancare din trimestrul III al anului 2024. Comparativ cu trimestrul anterior, când valoarea IRCC era de 5,99%, această reducere marchează o evoluție favorabilă pentru cei care au credite reglementate de acest indice.

euro lei bani curs valutar
SURSA FOTO: Dreamstime

Leul se apreciază în raport cu principalele valute

Pe lângă evoluția pozitivă a indicilor financiari, moneda națională s-a întărit ușor în raport cu euro, dolarul american și francul elvețian. Potrivit cotațiilor BNR de miercuri, euro a fost calculat la 4,9738 lei, marcând o scădere de 0,11 bani (-0,02%) față de cotația precedentă de 4,9749 lei.

În ceea ce privește dolarul american, acesta a fost cotat la 4,8217 lei, în scădere cu 1,56 bani (-0,32%) comparativ cu cotația de vineri, de 4,8373 lei. Francul elvețian a înregistrat, de asemenea, o scădere, fiind cotat la 5,2862 lei, cu 3,23 bani (-0,6%) mai puțin față de valoarea anterioară, de 5,3185 lei.

Pe piața metalelor prețioase, gramul de aur s-a ieftinit miercuri, fiind cotat la 411,4200 lei, comparativ cu valoarea de 412,9649 lei din ședința precedentă. Această scădere reflectă fluctuațiile pieței internaționale și dinamica locală, având un impact direct asupra celor care investesc în aur sau îl utilizează ca garanție financiară.