Dintre bancile partenere, doar Banca Romaneasca mai percepe avans 0%. Totusi, oferta implica dezavantajul platii unor dobanzi mai mari. De aceea, lantul Ultra Pro, care lucreaza atat cu Banca Romaneasca, cat si cu CEC, pare a recomanda clientilor a doua varianta de finantare. In acest caz, dobanda este de 10%.
Tentatia cu avansul 0% se regaseste aparent si in oferta lantului Best Computers. Aparent, pentru ca desi din pliantele de prezentare ale companiei clientul afla ca nu trebuie sa plateasca la inceput nici un ban, mergand la magazin si, ulterior, la CEC, va afla ca dobanda este de 10%. Confuzia are drept cauza neactualizarea ofertelor valabile doar pentru sarbatorile de Craciun si de Pasti.
Valoarea avansului si rata dobanzii nu sunt singurele lucruri de care trebuie sa tina cont potentialul cumparator de produse IT. „A durat foarte mult pana cand am reusit sa gasesc doi giranti”, spune D.S., care a cumparat recent un calculator in rate. In opinia acestuia, solutia ar fi ca solicitantul de credit sa poata garanta cu produsul in sine. Desi lipsit de „stabilitatea” unui imobil, acolo unde creditul ipotecar este un instrument bancar folosit curent, si calculatorul poate reprezenta o garantie, in conditiile in care este asigurat.
O alta varianta pentru a-ti procura un computer sau un periferic este sa faci un credit pentru nevoi personale la o banca oarecare, chiar daca aceasta nu are un parteneriat cu distribuitorul.
In plus, anumite banci, precum BCR, ofera facilitatea avansului zero. In cazul in care, totusi, optezi pentru achizitionarea unui produs IT prin intermediul distribuitorului, trebuie sa faci creditul pentru o valoare minima, care este variabila de la caz la caz.
In afara de analiza conditiilor financiare, un criteriu important este si configuratia produsului. Se pare ca intre principalii distribuitori, diferentele de pret pentru sisteme comparabile nu sunt semnificative. Practic, componentele (marca si nu caracteristicile acestora) sunt cele care te determina sa alegi unul sau altul dintre distribuitori. De asemenea, nu este o regula sa cumperi produsul de la un lant consacrat, putand opta si pentru un „noname”, care practica preturi mai mici, insa asumandu-ti riscurile de rigoare: disparitia magazinului si imposibilitatea de a beneficia de serviciile de garantie.
In ciuda micilor si marilor impedimente, numarul clientilor care isi cumpara calculatoare in rate este in crestere. „Sistemul de vanzare in rate a cunoscut o evolutie benefica in ultimii doi ani. Reducerea dobanzilor a condus la cresterea achizitiilor de PC-uri si subansamble. Peste 37% din totalul vanzarilor de tehnica de calcul realizate in perioada august 2001 – august 2002 s-au facut in sistem de rate”, afirma Radu Niculescu, director de marketing la Ultra Pro.