Ratele creditelor în euro au şanse să crească semnificativ în anii următori, dar o parte din majorare ar putea fi amortizată de aprecierea monedei naţionale.

Dobânzile percepute de bănci la împrumuturile în euro sunt în prezent la niveluri reduse, fapt care îi ajută pe solicitanţii actuali să poată împrumuta sume mai mari. În viitor, însă, ratele vor creşte dacă majorarea ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană (acum la minime istorice) se va reflecta şi în mărirea dobânzilor practicate pe piaţă.

Rata lunară aferentă unui împrumut în valoare de 57.000 de euro contractat în programul „Prima casă“ ar putea creşte de la circa 294 de euro, cât este în prezent, la 395 – 410 euro la sfârşitul anului 2012, potrivit calculelor făcute de Capital pe baza estimărilor analiştilor bancari. Dobânzile la finanţările din acest program sunt limitate la EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă de patru puncte procentuale. În condiţiile în care dobânda solicitată de cele mai mari bănci europene pentru depozitele cu scadenţe la trei luni este la un nivel minim, de 0,65%, dobânzile percepute la aceste împrumuturi sunt de 4,65% în prezent.

Dobânzile la împrumuturile noi pentru locuinţe acordate în afara programului guvernamental sunt legate de cele mai multe ori de ratele EURIBOR la trei luni sau la şase luni, la care se adaugă marjele practicate de bănci.

În următorii ani, ratele de referinţă pentru moneda euro vor creşte, potrivit prognozelor economiştilor băncilor.

Dobânzi mai mari, rate pe măsură

200-48785-25_euro_09.jpgEstimările ING Bank indică un nivel de 1,8% pentru EURIBOR la trei luni în primul trimestru al anului viitor, respectiv de 3,4% în ultimul trimestru al anului 2012. Economiştii Raiffeisen Bank se aşteaptă ca rata de referinţă să fie tot de 1,8% la sfârşitul acestui an, iar la finele anului 2012 să fie de 3,8%.

În schimb, pentru buzunarele celor care au de rambursat credite contractate în euro, o gură de oxigen ar putea apărea ca urmare a aprecierii monedei naţionale. Un euro ar putea fi cotat la 3,95 lei la sfârşitul acestui an, ­respectiv la 3,75 lei la sfârşitul anului 2012, spune econo­mis­t­­ul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.  Şi economiştii ING Bank văd un leu mai puternic, anticipând o rată de schimb de 4,10 lei pentru un euro în ultimul trimestru al acestui an, respectiv 3,8 lei, în ultimele luni din 2011. Prognozele avansate de economiştii băncilor au un grad de incertitudine. „În cazul cursului de schimb, incertitudinile sunt legate în primul rând de procesul de consolidare fiscală, care dacă nu se produce, probabil că vom avea un curs mai depreciat decât cel anticipat“, afirmă economistul-şef al Raiffeisen.

Îndatorare în creştere

Chiar şi în situaţia unui curs de schimb de 3,8 lei pentru un euro la sfârşitul anului 2012, creşterea ratelor de referinţă la nivelurile anticipate ar mări îndatorarea celor care au luat împrumuturi în această perioadă. De exemplu, rata aferentă unui credit de 57.000 de euro reprezintă circa 58% din veniturile minime eligibile în cazul în care este contractat de la UniCredit Țiriac Bank. În scenariul amintit, rata ar reprezenta circa 70% la
sfârşitul lui 2012, dacă veniturile fami­liale ar rămâne la acelaşi nivel, adică 2.400  lei pe lună.

Evoluţii similare s-ar înregistra şi în cazul celorlalte împrumuturi contractate în această perioadă. În cazul unui credit ipotecar de 100.000 de euro, rata aferentă exprimată în lei ar creşte de la circa 2.700 de lei, în prezent, la aproximativ 3.230 de lei, la sfârşitul anului 2012. Aceasta, în cazul unui împrumut cu o dobândă de aproximativ 6,7%. În acelaşi timp, dacă rata lunară pentru acest credit reprezintă în prezent 50% din venituri,  peste mai puţin de trei ani, ponderea ar putea ajunge la aproape 60% din încasările lunare ale familiei, presupunând că acestea rămân la acelaşi nivel.

În decembrie 2009, dobânzile anuale efective practicate de bănci la împrumuturile pentru locuinţe acordate în moneda europeană au ajuns la 6,3%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională. Comparativ cu 12 luni în urmă, costul împrumuturilor pentru case a scăzut cu aproape trei puncte procentuale, fiind influenţat atât de scăderea indicelui de referinţă, cât şi de lansarea programului „Prima casă“.

200-48786-25_ionutdumitru_09_c.jpgDacă vom avea o creştere economică mai slabă în zona euro, dobânzile vor creşte mai lent.
Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank

200-48787-capital_25.jpg