Programul prevazut de MLPAT pentru nou-infiintata Agentie Nationala a Locuintelor (ANL) intrece cu mult si cele mai optimiste previziuni. Este atat de „roz, incat da de gandit. La prima vedere, exista o serie de conditii atractive pentru cumparatori: alegerea tipului de casa dorit (dintr-un catalog pe care-l vor prezenta constructorii angajati de MLPAT), credit pe 20 de ani, cu un avans de 20-25% (care se poate plati esalonat catre ANL), un contract ferm, garantat de ANL. Dupa cum apreciaza ministrul lucrarilor publice, Nicolae Noica, costul unui apartament cu trei camere construit in acest sistem s-ar ridica, in aceasta vara, la 240 milioane de lei (calculul se bazeaza pe un cost minim de 320 dolari pe mp construit, la o suprafata de circa 60 mp construiti si un curs de schimb de 12.700 lei/dolar). Exista insa un revers al medaliei: ministrul Noica nu tine cont de dobanda. Ceea ce este etichetat prea usor drept „dobanda avantajoasa s-ar putea dovedi, in conditiile actuale ale economiei romanesti, drept o mare capcana pentru beneficiari. Nici in cele mai optimiste estimari ale finantistilor, dobanda bancara pentru credite nu poate scadea in acest an sub 40% (CEC are momentan o dobanda de 57%, cea mai redusa).
La un calcul sumar, obligatiile lunare de plata pentru credit si dobanda s-ar ridica astfel la sase-sapte milioane lei/luna, ceea ce echivaleaza cu vreo sase salarii medii pe economie. Este probabil apoi sa scada, dar nu se stie cu cat si cand. Astfel ca viitorul proprietar ar putea plati mult mai mult decat pretul initial (de trei patru ori), in fericitul caz in care va reusi sa-si achite toate ratele si sa ramana in casa, in toata aceasta perioada maraton de 20 de ani. Altii ar putea fi mai putin norocosi: daca nu vor mai putea plati, vor ramane in strada, intrucat casa cumparata este ipotecata pe durata rambursarii creditului.
Toate aceste calcule demonstreaza ca finantarea constructiei de locuinte nu este singura problema legata de locuinte in Romania. MLPAT a gasit in parte solutii. Catre ANL, creata pentru a rezolva criza de locuinte, s-au alocat de la bugetul de stat 100 de miliarde de lei numai pentru demararea activitatii.
Din luna iulie va mai avea in portofoliu alte 300 milioane USD, obtinuti prin credite externe garantate de stat. MLPAT se poate lauda astfel, pe buna dreptate, ca a reusit sa stranga in buzunarul agentiei (cel putin virtual) destui bani pentru a incepe construirea a 3.000-3.500 de apartamente. Va avea fonduri si constructori. Ramane insa de vazut cum si cui le va vinde.
Ratele nu rezolva problema locuintelor
4 martie 1999, 12:00
Ultima modificare în 4 martie 1999, 14:00
Programul prevazut de MLPAT pentru nou-infiintata Agentie Nationala a Locuintelor (ANL) intrece cu mult si cele mai optimiste previziuni. Este atat de "roz, incat da de gandit. La prima vedere, exista o serie de conditii atractive pentru cumparatori: alegerea tipului de casa dorit (dintr-un catalog pe care-l vor prezenta constructorii angajati de MLPAT), credit pe 20 de ani, cu un avans de 20-25% (care se poate plati esalonat catre ANL), un contract ferm, garantat de ANL. Dupa cum apreciaza mi
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook