Românii sunt tot mai împovăraţi de ratele de la bănci care s-au dublat în ultima perioadă. Aceștia le cer acum parlamentarilor să găsească o soluţie în acest sens. Cetățenii cer îngheţarea acestor rate şi reducerea poverii dobânzilor într-un context economic destul de complicat. Este posibil ca în scurt timp să fie constituit un grup de lucru la nivel parlamentar, din motiv că nici măcar trecerea la IRCC nu mai este acum o soluţie.
Deputatul PSD Marius Costaficiuc a declarat faptul că premierul Nicolae Ciucă ar trebui să urmeze exemplul omologului său spaniol Pedro Sanchez şi să protejeze oamenii, ci nu băncile. De asemenea, susține acesta că cel mai bine ar fi să ajungă la o compensaţie, fie de la stat, fie de la bănci. În prezent cel puţin 1-2% din indicele de referinţă poate fi susţinut de o a treia parte.
Metodele folosite de bănci precum refinanţarea şi amânarea ratelor nu sunt cu adevărat avantajoase pentru cel care a luat creditul pentru că această procedură se termină, de fapt, prin a plăti la fel de mult. Spre exemplu, rata unui român care a făcut un credit ipotecat, în valoare de 200.000 de lei, a crescut cu 58% în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021. IRCC a crescut cu aproximativ 40%.
Scăpăm sau nu de crize în anul 2023. Ce spun experții?
Analiștii văd recesiune în majoritatea economiilor majore ale lumii în 2023 (inclusiv zona Euro) și, este foarte probabil, o scădere economică la nivel global, a scris site-ul studiifinanciare.ro.
Așadar, inflația se arată mai greu de învins decât ne așteptam inițial, iar în lupta lor cu creșterea prețurilor băncile centrale vor lovi, indirect, în populația și firmele cu credite, ale căror rate vor continua să crească. Toată lumea urmărește ce se întâmplă cu războiul din Ucraina care, dacă escaladează, ne va duce întro zonă și mai grea.
Care va fi situația inflației în 2023
Inflația a fost tema principală a piețelor financiare pentru o lungă perioadă de timp și principalul motiv din spatele deprecierilor suferite de majoritatea claselor de active în 2022.
„Constrângerile ce țin de logistica globală par să se atenueze pe măsură ce companiile fac ajustări. Acest lucru este bine ilustrat atât de scăderea prețurilor la transport, cât și de scăderea indicatorilor ce arată presiunea prețurilor din componența sondajelor de afaceri. În absența unui alt șoc pe partea de ofertă, inflația s-ar putea reduce în 2023.”, a arătat sursa citată.