Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în scădere ratingurile băncilor elene National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, Efg Eurobank şi Piraeus Bank, toate cu activităţi în România, anticipând impactul negativ al problemelor fiscale din Grecia asupra profitabilităţii şi calităţii activelor. Calificativele pentru împrumuturi pe termen lung au fost revizuite la „BBB”, de la „BBB+”, pentru toate cele patru instituţii financiare, iar ratingurile pe
Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în scădere ratingurile băncilor elene National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, Efg Eurobank şi Piraeus Bank, toate cu activităţi în România, anticipând impactul negativ al problemelor fiscale din Grecia asupra profitabilităţii şi calităţii activelor.
Calificativele pentru împrumuturi pe termen lung au fost revizuite la „BBB”, de la „BBB+”, pentru toate cele patru instituţii financiare, iar ratingurile pentru credite pe perioadă scurtă la „F3”, de la „F2”, se arată într-un comunicat al Fitch. Perspectiva calificativelor celor patru bănci este negativă.
În acelaşi timp, agenţia a modificat negativ ratingurile individuale ale celor patru bănci la „C”, de la „B/C”. Calificativul pentru sprijin şi plafonul ratingului de sprijin au fost afirmate pentru toate cele patru insituţii de credit.
Totodată, Fitch a confirmat ratingurile Agricultural Bank of Greece (ATEbank), prezentă şi în Rmânia, la „BBB-” pentru împrumuturi pe termen lung şi la „F3” pentru credite pe termen scurt, cu perspectivă negativă.
„Decizia reflectă opinia Fitch că profitabilitatea şi calitatea activelor băncilor, deja pe un trend descendent, vor fi supuse unor presiuni suplimentare din cauza ajustărilor fiscale considerabile anticipate în Grecia. Înăsprirea politicilor fiscale care trebuie implementată de guvernul elen va avea un efect semnificativ asupra economiei reale, cu impact asupra cererii de credite şi asupra calităţii activelor”, se arată în comunicatul Fitch.
Deteriorarea calităţii activelor ar putea determina costuri mai ridicate ale creditelor, afectând în final profitabilitatea. Chiar dacă operaţiunile băncilor din sud-estul Europei şi Turcia contribuie la diversificarea veniturilor, economiile acestor state au un grad mai ridicat de volatilitate, din cauza recesiunii economice.
Profitabilitatea băncilor ar putea fi afectată şi de costurile mai mari la contractarea de fonduri, cauzate de percepţia pieţelor financiare privind riscul ridicat comportat de calificativul suveran al Greciei.
Incertitudinile legate de situaţia finanţelor publice ale Greciei au limitat accesul băncilor elene pe pieţele financiare şi pe cele interbancare la preţuri rezonabile. În consecinţă, instituţiile de credit elene continuă să depindă, într-o oarecare măsură, de fonduri de la Banca Centrală Europeană (BCE). Chiar dacă BCE oferă facilităţi pentru finanţări pe termen scurt, Fitch ar considera binevenită o orientare către modalităţile tradiţionale de finanţare.
Aspectele pozitive ale situaţiei băncilor elene sunt finanţarea, cu prioritate prin atragerea de depozite, şi o valoare redusă a scadenţelor în anul 2010.
Excluzând ATEbank, controlată de statul elen, ratingurile pentru credite pe termen lung ale băncilor depind de soliditatea financiară a fiecărei bănci.
SURSA: Mediafax
Perspectiva negativă a celor cinci bănci ar putea fi revizuită la stabilă dacă vor reuşi să reducă nivelul finanţării de la BCE, respectiv să reechilibreze situaţia finanţării şi lichidităţii, fără să afecteze profitabilitatea. O altă condiţie ar fi o profitabilitate mai ridicată decât anticipează Fitch în prezent.
Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATEbank sunt prezente pe piaţa din România sub brand propriu, în timp ce NBG controlează Banca Românească, iar EFG Eurobank Bancpost.
SURSA: Mediafax