Conform unui comunicat al Moody's Investors Service, agenția de evaluare financiară a revizuit în scădere ratingurile pentru depozitele pe termen lung în valută a 12 bănci din Turcia, în timp ce calificativul BCE nu este afectat de această acţiune de rating.
Decizia vine după ce Moody’s a revizuit în scădere, de la „B2” la „B1”, ratingul Turciei, avertizând că vulnerabilităţile externe ale ţării vor avea probabil ca rezultat o criză a balanţei de plăţi, iar rezervele fiscale se erodează, conform agerpres.ro
De asemenea, Moody’s a menţinut perspectiva negativă atribuită ratingului Turciei, apreciind că indicatorii fiscali s-ar putea deteriora mai rapid decât se estimează în prezent.
Perspectivele atribuite ratingurilor pentru datoriile şi depozitele pe termen lung
Perspectivele atribuite ratingurilor pentru datoriile şi depozitele pe termen lung ale tuturor băncilor din Turcia care sunt evaluate de Moody’s rămân negative, în linie cu perspectiva negativă atribuită ratingului suveran. Perspectivele atribuite ratingurilor băncilor reflectă riscurile de deteriorare semnificativă asociate cu criza balanţei de plăţi, care ar putea duce la impunerea de controale asupra capitalului şi restricţii asupra ieşirilor de valută, apreciază agenţia de evaluare financiară.
Într-o decizie legată de retrogradarea ratingului Turciei, Moody’s a revizuit în scădere plafonul pentru depozitele pe termen lung în valută ale băncilor turceşti la „Caa1”, de la „B3”. Prin urmare, ratingurile pentru depozitele pe termen lung în valută a 12 bănci din Turcia sunt constrânse la „Caa1”. Aceste bănci sunt: Akbank TAS (Akbank), Alternatifbank (Alternatifbank), Denizbank, HSBC Bank (Turkey), QNB Finansbank (QNB Finansbank),T.C. Ziraat Bankasi (Ziraat), Turk Ekonomi Bankasi (TEB), Turkiye Garanti Bankasi (Garanti BBVA), Turkiye Halk Bankasi (Halk Bank), Turkiye Is Bankasi (Isbank), Turkiye Vakiflar Bankasi TAO (Vakifbank) şi Yapi ve Kredi Bankasi (Yapi Kredi).
Grupul Garanti România este deţinut de Turkiye Garanti Bankasi (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este acţionarul majoritar al TGB.
Garanti Bank România oferă o serie de produse şi servicii pentru toate segmentele de business – retail, IMM şi corporate – şi este una dintre cele mai dinamice şi inovatoare bănci de pe piaţa locală. Prezentă în România din 1998, banca a dezvoltat un portofoliu solid de clienţi şi şi-a extins prezenţa naţională prin sucursale şi canale alternative, ajungând la o reţea extinsă de bancomate inteligente care pot fi folosite de oricine, nu doar de clienţii băncii, pentru tranzacţii cu sau fără card.