Anunţul demisiei lui Berlusconi a eşuat în a calma pieţele, acţiunile şi obligaţiunile guvernamentale fiind în scădere.
Pragul de 7% are o importanţă psihologică pentru traderi, deoarece Grecia, Irlanda şi Portugalia au apelat la ajutor financiar de la FMI şi UE după ce ratele lor de împrumut au sărit de acest nivel şi nu au reuşit să revină.
Berlusconi a fost de acord să părăsească guvernul după ce un vot de rutină a arătat că a pierdut majoritatea în Parlament. Ceea ce va urma rămâne neclar.
El vrea noi alegeri, cu un candidat ales chiar de el ca succesor. Înainte ca aceasta să se întâmple, preşedintele Italiei trebuie să decidă un guvern interimar, care să fie condus de politicieni sau tehnicraţi.
Practic, Berlusconi a spus că nu va candida la următoarele elegeri şi l-a desemnat ca succesor al său pe Angelino Alfano,drept candidat al partidului său la următoarele alegeri.
Pe lângă faptul că randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale ale Italiei pe 10 ani au sărit de 7%, indicele principal al bursei din Milano pierdea 3,6%, iar acţiunile imperiului media al lui Berlusconi, Mediaset, se prăbuşeau cu 9,8%.