Raul Castro, la un pas să fie asasinat. Noi documente declasificate scot totul la iveală
Noile documente declasificate arată că, în 1960, un agent al CIA i-a oferit pilotului care îl ducea pe Raul Castro înapoi de la Praga la Havana o sumă importantă de bani pentru ca acesta să aranjeze.
Agentul i-a oferit pilotului Jose Raul Martinez, recrutat de CIA, suma de 10 mii de dolari. La auzul faptului că trebuie să moară, pilotul a refuzat banii dar a cerut, în schimb, ca după moartea sa Statele Unite ale Americii să se ocupe de studiile universitare ale celor doi fii ai săi. Institutul de cercetare National Security Archive din Washington, cel care a făcut publice documentele, arată că cerința pilotului a fost acceptată.
Totuși, lucrurile iau o întorsătură bruscă. În timp ce Martinez decolase spre Praga, biroul CIA din Havana a primit ordin să anuleze misiunea, fără a-l putea contacta pe pilot. Din fericire, la întoarcere, pilotul a indicat că „nu a avut ocazia să aranjeze un accident după cum s-a discutat”.
Raul Castro se retrage din lumea politică
Documentele au fost desecretizate după ce Raul Castro, care va împlini în curând 90 de ani, a anunțat că se retrage și că îi predă ştafeta preşedintelui Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 60 de ani. Acest moment întoarce o pagină de istorie pentru Cuba şi locuitorii săi, dintre care aproape toţi nu au cunoscut altă familie conducătoare decât cea a celebrilor revoluţionari.
„Aceste documente ne amintesc de un capitol întunecat şi sinistru al operaţiunilor americane împotriva revoluţiei cubaneze”, a declarat pentru AFP analistul de la National Security Archive Peter Kornbluh.
„Pe măsură ce era Castro se apropie oficial de final, politicienii americani au ocazia să lase aceasta în urmă şi să participe la viitorul post-Castro al Cubei”, a adăugat el.
Sute de delegaţi ai partidului unic, veniţi din toate regiunile, s-au reunit pentru patru zile în capitala Havana, la Palatul Convenţiilor, începând cu ora 09:00 (13:00 GMT), pentru a dezbate asupra marilor probleme ale ţării. Reuniunea se va desfăşura în spatele uşilor închise şi are loc după exact 60 de ani de la proclamarea de către Fidel Castro a caracterului socialist al revoluţiei. Ea va fi difuzată, cel puţin parţial, la televiziune.
Alte nume importante se vor retrage împreună cu Raul Castro
Miguel Diaz-Canel va fi desemnat drept nou prim-secretar, postul cel mai important în Cuba, evenimentul urmând să aibă loc, cel mai probabil, în ultima zi a congresului, luni, 19 aprilie. Deja preşedinte al Cubei din 2018, Miguel Diaz-Canel va fi primul civil ce va conduce şi partidul, în cadrul căruia el a activat toată cariera sa.
Împreună cu Raul Castro ar urma să se retragă unele nume mari ale generaţiei istorice – cei care au făcut revoluţia din 1959 – printre care numărul doi al partidului, Jose Ramon Machado Ventura, 90 de ani, şi comandantul Ramiro Valdes, 88 de ani.
Fidel Castro, care a luat puterea în 1959, a sfidat 11 preşedinţi americani şi a supravieţuit nenumăratelor comploturi pentru a-l asasina (638 conform Cărţii Recordurilor Guinness), precum şi unei încercări eşuate de a debarca exilaţi cubanezi sprijiniţi de CIA în Golful Porcilor (sudul insulei) în aprilie 1961.
Sursă foto: Dreamstime