Raymond Breden are de gând ca în următorii ani să construiască relații solide între membrii Camerei și între cele două țări pe platforma de măsuri construită de el și de predecesorul său, Brian Davies.
Acesta a ținut să precizeze de la început că sprijină ferm legea anti-mită din Marea Britanie adoptată la 1 iulie, care prevede sancționarea companiilor britanice pentru acte de corupție, chiar dacă își desfasoară activitatea în alte state.
Acum, companiile britanice care vor dori să facă afaceri în România vor evalua riscurile mai atent, pentru a nu intra sub incidența acestei legi.
Prima oară, de la Monica Macovei, când există voință pentru eliminarea corupției
Raymond Breden identifică ca principale plângeri ale companiilor britanice corupția și lipsa unei gândiri pe termen lung, însă spune că autoritățile fac eforturi pentru a combate acest neajuns și că este prima dată când, de la demersurile puternice ale Monicăi Macovei în calitate de ministru al justiției, există demersuri de amploare pentru eliminarea corupției.
"Avem plângeri legate de corupție de la companii, însă natura lor s-a schimbat. Până în 2006, se refereau la produse venite din Marea Britanie oprite la graniță pentru colectarea șpăgii, dar după 2007, acestea se referă mai ales la încetinirea proceselor de anticorupție", a declarat Raymond Breden.
Alte plângeri sau discuții ale investitorilor britanici cu reprezentanții CCRB se referă la nivelul excesiv al birocrației, lipsa strategiei, a unei infrastructuri adecvate și schimbările frecvente de legislație.
Breden susține că în ciuda crizei, investitorii britanici au rămas în România:
"România și-a păstrat calitățile și în timpul crizei.Criza a afectat doar momentul investițiilor, nu și decizia de merge înainte cu o investiție sau nu", a declarat acesta pentru ”Capital”.
România își revine din criză în 2012
La capitolul investițiilor britanice în România mai importante din ultima vreme, Ray Breden a menționat Petrofac, care este într-un parteneriat de succes cu Petrom, Balfor Beatty, care s-a implicat in lucrări de infrastructură, care lucrează și cu CFR și ingineri britanici care vin să să susțină diverse proiecte la companiile -mamă. Principalele orașe vizate până acum pentru investiții au fost București, Cluj și Timișoara.
Ray Breden a declarat pentru "Capital" că România își va reveni complet economic în anul 2012.
"Statisticile încă arată o creștere timidă a bugetului în 2011, iar țara este cu cel puțin un an în spatele tendintei generale în UE, de aceea cred că anul revenirii economice va fi 2012".
Ray Breden a subliniat și importanța atragerii de fonduri europene: "Este nevoie de o administrație care să își de aseama că absorbția fondurilor este o prioritate națională și că transparența este esențială, să nu se mai permită șpaga".
Produsele românești, foarte căutate în Marea Britanie
Marea Britanie este a opta țară parteneră pentru importuri a României într-un top condus de Germania, Italia și Franța. De asemenea, este pe locul 14 în topul țărilor din UE spre care România exportă produse și servicii.
3% din totalul importurilor anuale ale României provin din Marea Britanie, iar4,3% din importurile totale ale României din UE sunt de asemenea din Marea Britanie.
Cifrele din aprilie 2011 arata ca 2,4% din totalul exporturilor anuale ale României merg spre Marea Britanie, în timp ce 3,4% din exporturile totale către UE merg tot spre Marea Britanie.
Marea Britanie exportă în România mai ales echipamente electronice, textile, chimicale, medicamente, autoturisme și echipamente de telecomunicații.
România exportă spre Marea Britanie textile, haine, echipamente electrice și electronice, mobilă și piese pentru utilaje.
„Cel mai adesea, România exportă produse și servicii, mai degrabă decât să înființeze sau să stabilească firme acolo, pentru că acolo există o cerere foarte mare pentru produsele românești”, a declarat Ray Breden.
România nu exportă doar produse în Marea Britanie, ci și experți în domeniul IT și studenți care termină facultăți de prestigiu și își încep cariera acolo. "Poate se vor întoarce în România pentru a ajuta cu tara cu ce au învățat acolo", speră Breden.
Pe de altă parte, Marea Britanie exportă aici forță de muncă, pentru că este mai ieftin decât acolo și stabilesc tot mai multe subsidiare ale unor companii mari aici, unde nivelul de salarizare e mai convenabil. "Cealaltă opțiune pentru aceste firme ar fi falimentul", spune Breden.
Raymon Breden a fost ales președinte al CCRB în decembrie 2010, însă de-abia acum și-a asumat oficial conducerea Camerei. S-a pregătit șase luni pentru a-și lua în primire funcția, deși a fost vicepreședinte al Camerei timp de doi ani.
Este totdată președinte al serviciului taxe al companiei americane de consultanță și audit KPMG, pentru Europa Centrală și de Est.