Războaiele lunii iunie: Conform Occidentului, Turcia se află într-un punct critic

Grecia și Turcia

Sursă: Dreamstime

Din punctul de vedere al Turciei, în luna iunie se vor desfăşura o serie de reuniuni importante, scrie Hande Fırat pentru publicația Hurriyet. Chiar dacă procesele şi reuniunile cu SUA şi UE par a fi separate, nu este aşa. Se observă, se urmăresc unele pe altele.

Războaiele lunii iunie: Conform Occidentului, Turcia se află într-un punct critic

De fapt, se promovează o politică unitară faţă de Turcia. Prima dată critică, din punctul de vedere al Turciei, este 14 iunie. Occidentul s-a focusat, în special, pe posibilele rezultate ale întâlnirii preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan, cu preşedintele SUA, Joe Biden, şi cu prim-ministrul al Greciei, Kyriakos Mitsotakis.

Posibilele rezultate, aşteptările din partea Turciei, urmează a fi discutate la summit-ul SUA-UE. La Conferinţa de la Berlin, unde se va discuta problema libiană, se aşteaptă intensificarea presiunii asupra Turciei. Iar data critică a acestei luni este 24-25 iunie, summit-ul Uniunii Europene, scrie hurriyet.com.tr

Uniunea va discuta calea pe care va merge de acum încolo cu Turcia. Înaintea acestor reuniuni, putem enumera ceea ce subliniază diplomaţii occidentali din SUA şi UE şi opiniile transmise Turciei astfel:

– În relaţiile cu Occidentul, de la relaţiile internaţionale la problemele regionale, capitolele privind democraţia şi justiţia, Turcia se află într-un punct de cotitură. De această dată, din partea Turciei sunt aşteptaţi paşi concreţi.

– În privinţa sistemului S-400, propunerile Turciei nu sunt acceptate. Turcia ar trebui să accepte solicitările SUA.

– Turcia ar trebui să retragă militari din Libia. Retragerea de soldaţi va însemna un gest din partea Turciei, gest care va obliga şi Rusia să acţioneze în acelaşi sens.

– Este urmărit dialogul cu Grecia. Occidentul nu este dispus să asiste la o nouă surpriză în problema cipriotă. Din acest motiv, se va aştepta discursul pe care Erdoğan îl va rosti la 20 iunie.

Bine, dar solicitările legitime ale Turciei?

Înaintea întâlnirii cu Biden şi a summit-ului liderilor UE, alianţa occidentală discută numai despre solicitările ei, spune numai ce doreşte, dar nu face niciun pas. În urma concluziilor întâlnirilor de până acum, putem sintetiza astfel punctele de vedere ale Ankarei:

– În privinţa sistemului S-400, solicitările Statelor Unite sunt nepotrivite şi nu se pot realiza. Pentru că nu s-a găsit nicio soluţie, subiectul să fie retras de pe agenda întâlnirii dintre Biden şi Erdoğan.

– SUA nu vor acţiona în niciun fel în privinţa organizaţiilor teroriste PYD/YPG (Partidul Uniunii Democratice, aripa siriană a PKK//Unităţile de Apărare a Poporului, aripa militară a PYD-n.trad) şi FETÖ (Mişcarea Gülen-n.trad.). Din acest motiv, în cadrul întâlnirii dintre Biden şi Erdoğan să se acorde importanţă domeniilor de cooperare şi nu problemelor. Să nu se uite că, în punctul în care se află relaţiile, tonul discuţiilor va fi determinant în relaţiile dintre cele două ţări.

– Guvernul libian, organizaţiile societăţii civile nu doresc retragerea de către Turcia a militarilor săi. Din contră, declară că îi consideră pe soldaţi drept protectorii lor. Însă a pune pe acelaşi taler militarii turci şi /mercenarii din grupul/ Wagner este nepotrivit.

– Turcia, care declară că doreşte să stabilească relaţii bune cu Occidentul, a arătat acest lucru prin paşii pozitivi pe care i-a făcut în ultima perioadă în Mediterana de Est şi în relaţiile cu Grecia. Însă nu va face un pas în spate în politicile legitime, şi în primul rând în cele cu privire la Cipru.

Sursă foto: Dreamstime