Începe un război între China și Taiwan?
Începe un nou război? Vineri, pe 12 ianuarie, armata chineză amenință să ”zdrobească” orice efort în favoarea independenţei Taiwanului. Anunțul vine cu o zi înainte de alegerile prezidențiale de pe insulă, considerate cruciale. Beijingul susține însă că este teritoriu chinez.
Prin urmare, acuză Partidul Democratic Progresist taiwanez (PDP, separatist) de faptul că împinge insula ”către condiţii periculoase de război”, potrivit AFP.
„Armata Populară de Eliberare a Chinei menţine o vigilenţă sporită în orice moment şi va lua toate măsurile necesare pentru a zdrobi ferm tentativele de «independenţă ale Taiwanului» indiferent ce formă vor lua”, ameninţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al ministerului chinez, Zhang Xiaogang.
Acesta acuză PDP, aflat la putere în Taiwan, de împingerea insulei „către condiţiile periculoase ale războiului, prin cumpărarea de armament din Statele Unite”.
China continentală este dispusă să alipească forțat Taiwanul
Taiwan, un teritoriu cu o populație de 23 de milioane de locuitori, este recunoscut ca un model de democrație în Asia. Acesta se află la doar 180 de kilometri de coasta Chinei comuniste, care îl consideră una dintre provinciile sale.
Astfel, Beijingul insistă chiar asupra unei posibile alipiri forțate.
Scrutinul de sâmbătă este monitorizat cu atenție de către Beijing, Washington și piețe. Asta deoarece Taiwanul, primul producător mondial de semiconductori, reprezintă un actor-cheie în economie.
Beijingul a intensificat presiunile diplomatice și militare asupra insulei pe tot parcursul săptămânii.
Joi, pe 11 ianuarie, cinci baloane chinezești au trecut de linia mediană care separă arhipelagul de China, conform ministerului taiwanez al Apărării, care a raportat și detectarea a zece avioane și nave de război chineze.
Un nou război ar cauza o criză economică fără precedent
Un eventual conflict militar între China și Taiwan ar putea declanșa o criză economică globală de proporții catastrofale, potrivit unei analize realizate de Bloomberg.
Impactul estimat asupra PIB-ului la nivel mondial ar fi de aproximativ minus 10%. Analizele specialiștilor indică faptul că costurile unei acțiuni militare s-ar ridica la aproximativ 10 trilioane de dolari, reprezentând în jur de o zecime din PIB-ul global. Această sumă depășește consecințele negative ale conflictelor din Ucraina, pandemiei de COVID sau crizei financiare globale.
Principalul motiv este rolul crucial al Taiwanului în producția de semiconductori. Strâmtoarea Taiwan joacă un rol esențial în tranzacțiile comerciale la nivel global. Mai multe puteți afla aici.