‘Împreună cu colegul meu de la Pieţele interne, Michel Barnier, pregătim un proiect de lege în domeniul pieţelor publice pentru a putea reacţiona dacă chinezii continuă să blocheze accesul întreprinderilor europene pe unele segmente ale pieţei’, a declarat dl De Gucht în revista germană Focus care a apărut luni.

Comisia Europeană ar avea astfel mijlocul de a închide accesul întreprinderilor chineze pe pieţele publice. Legea europeană ar putea fi terminată în luna martie, potrivit Focus.

Dl De Gucht a mai reproşat Chinei ‘practici comerciale naţionaliste’, o ‘strategie masivă de subvenţii’ şi un ‘acces monopolizant la materiile prime’. ‘Toate acestea fac foarte dificil să se facă comerţ acolo’, a estimat el.

Pe de altă parte, Organul de apel al Organizaţiei Mondiale a Comerțului (OMC) urmează să-şi publice luni după-amiază raportul despre un recurs în apel al Chinei, care fusese condamnată de OMC în vara trecută pentru restricţiile impuse exporturilor de materii prime cruciale pentru industria europeană.
SURSA: Agerpres