Una dintre cele mai profitabile companii din Transilvania, Prebet Aiud, este în mijlocul unui adevărat război comercial.

Care este motivul interesului enorm pentru această societate din judeţul Alba?

Interesul este enorm pentru că societatea din judeţul Alba este şi va fi unul dintre principalii furnizori de prefabricate din beton pentru autostrăzi şi linii de cale ferată, iar România îşi propune să construiască şi să modernizeze multe dintre acestea în următorii ani.

Societatea cu 225 de angajaţi a avut o cifră de afaceri netă de 41,3 milioane de lei în 2020 şi un profit de 8,5 milioane de lei, cu peste 50% mai mult faţă de 2019 când s-a înregistrat un profit de 5,6 milioane de lei. În 2018, Prebet a avut un profit de aproximativ 2,5 milioane de lei.

Iar cifrele par deja foarte bune şi pentru 2021, pentru că după primestru trimestru al acestui an, cifra de afaceri a crescut cu 2,3 milioane de lei, iar veniturile cu 1,6 milioane de lei, comparativ cu primele trei luni din 2020.

Sursa foto: prebet.ro

O parte dintre acţionari acuză o preluare ostilă a Prebet

Însă pe 29 ianuarie 2021, a fost făcut un prim pas spre ceea ce pare o preluare ostilă a societăţii din Aiud. Secretarul Adunării Generale a Acţionarilor a anulat dreptul de vot al unor acţionari reprezentaţi prin procură, iar raportul de forţe din cadrul AGA s-a schimbat radical, relatează Adevărul.

Anul trecut, AGA alesese un Consiliu de Administraţie condus de omul de afaceri Nicolae Raţiu, fiul fostului mare lider ţărănist Ion Raţiu. După şedinţa de la finalul lunii ianuarie însă, Nicolae Raţiu a fost schimbat cu Francisc Mathe.

Această decizie a fost contestată în instanţă de către Dan Segal, unul dintre acţionari, care a lansat acuzaţii dure: trei acţionari ar acţiona concertat ilegal pentru a controla societatea.

Cei trei acţionari la care face referire Dan Segal sunt Anodin Assets, Accord Construct Alt şi Green Energy Specialists, care deţin, în total, 42,88% din acţiunile Prebet SA Aiud. Acţiunea lor concertată încalcă o regulă legală, care spune că, în cazul companiilor listate la BVB, atunci când un grup ajunge să controleze 33% din capitalul social al unei societăţi, trebuie să facă o ofertă publică de preluare a acţiunilor celorlalţi acţionari. Iar acest lucru nu s-a întâmplat.

Decizia definitivă, aşteptată de la Curtea de Apel Alba Iulia la începutul lui iunie

Tribunalul Alba a emis în 24 martie 2021 o ordonanţă preşedinţială prin care a suspendat efectele hotărârii din 29 ianuarie, până la soluţionarea cererii de anulare a acestei.

Noii şefi ai companiei au reuşit însă să obţină la Curtea de Apel Alba Iulia, pe 15 aprilie, suspendarea executării hotărârii Tribunalului până la pronunţarea definitivă în acest dosar. Şedinţa de judecată, în care ar urma să se pronunţe decizia definitivă, a fost stabilită de către Curtea de Apel pentru 8 iunie 2021.

Sursa foto: prebet.ro