Relațiile dintre Beijing și Washington s-au degradat mult sub președinția lui Donald Trump, marcate fiind de un conflict comercial între primele două puteri mondiale.
Război comercial: Prima discuție online între oficialii comerțului din China și America
Viceprim-ministrul chinez, Liu He, a stat de vorbă cu Katherine Tai, reprezentanta americană pentru comerț (USTR), într-un „schimb de vederi constructiv” și o „atitudine de egalitate și respect reciproc”, potrivit comunicatului ministerului chinez al Comerțului.
„Ambasadoarea Tai a discutat despre principiile directoare ale administrației Biden-Harris, centrate pe politicile comerciale (…) ridicând problema unor teme de îngrijorare”, a explicat, într-un scurt comunicat, biroul reprezentanței americane pentru comerț.
Washingtonul confirmă o „reuniune virtuală” și discuții „sincere și pragmatice”, scrie lalibre.be
Este prima discuție de acest nivel între Katherine Tai, numită în acest post în mai anul trecut, și Liu He, principalul consilier economic al președintelui Xi Jinping și negociator șef în războiul comercial. Cele două țări au semnat, în ianuarie 2020, un acord comercial care trebuia să pună capăt la doi ani de război comercial, care conținea dispoziții privind protecția proprietății intelectuale și condițiile transferului de tehnologie, mari cerințe ale SUA.
Acordul mai prevede că cele două părți trebuie să aibă o întâlnire de etapă o dată la șase luni. Dar noua administrație Biden a anunțat la final de aprilie că va face un bilanț al promisiunilor respectate de China în cadrul acestui acord.
„Capacitatea” Chinei de a-și respecta angajamentele față de Statele Unite este o „prioritate”, dăduse asigurări atunci Katherine Tai.
Angajamente
În cadrul acordului comercial, China s-a angajat să crească cu cel puțin 200 de miliarde de dolari în 2020 și 2021 achizițiile de produse și servicii americane.
Or Beijingul nu realizase, la sfârșitul primului trimestru din 2021 decât 61 – 75% din achizițiile prevăzute în acest stadiu, potrivit unui studiu al lui Chad Bown, cercetător pentru Peterson Institute for International Economics (PIIE), studiu realizat pe baza datelor de comerț exterior publicate de cele două țări.
Acordul comercial numit „de faza 1” a menținut totuși taxele vamale americane de 25% pe o serie de bunuri și componente industriale chinezești reprezentând 250 de miliarde de dolari, ca și măsuri de retorsiune chinezești pe importuri provenind din Statele Unite de peste 100 de miliarde de dolari.
Administrația Biden a susținut cu regularitate menținerea acestor taxe vamale impuse de Donald Trump. Washingtonul a declarat în martie că nu este pregătit să ridice aceste taxe vamale, dar a dat asigurări că este deschis la negocieri cu Beijingul.
Taxele vamale au fost impuse „pentru a remedia o situație comercială dezechilibrată și nedreaptă”, a declarat Katherine Tai, adăugând că o suspendare bruscă a acestor taxe ar putea dăuna economiei americane.