Fermierii din Italia trag un semnal de alarmă asupra invaziei de miere provenită din China. Aceasta vine la preţuri foarte mici (1,24 euro/kg) şi este o miere adulterată şi amestecată cu miere naturală. Mierea chinezească păcăleşte astfel autorităţile de control europene, acuză organizaţia CIA-Agricultori.
Mierea falsificată, dificil de detectat cu mijloacele prezente la frontieră
Într-un top al alimentelor cu cel mai mare risc de fraudare, mierea se află pe locul 3 din 10. Este vorba despre adăugarea de sirop de zahăr şi de metode de producţie neconforme în Europa.
Preţul mediu de producţie al mierii din Italia este de 3,99 euro/kg, iar mierea falsificată reprezintă o concurenţă neloială ce loveşte puternic în sectorul apicol italian. Apicultura din Italia a înregistrat pierderi de 70 milioane de euro în 2019. Sectorul este oricum puternic afectat de schimbările climatice, care au generat o scădere a producţiei cu 50%, scrie lantulalimentar.ro.
Ce propun apicultorii italieni?
Organizaţia CIA-Agricultori propune UE să impună ţărilor terţe respectarea definiţiei europene a mierii. Aceasta trebuie să fie o substanţă produsă exclusiv de albine şi căreia nu i se poate adăuga nicio altă substanţă. Ar fi necesare şi controale mai stricte la frontierele Uniunii şi noi metode de analiză. În plus, apicultorii din Italia cer şi introducerea etichetării țării de origine pe amestecurile de miere, pentru a evita frauda.
Apicultura mondială este puternic afectată de schimbările climatice, ce au dus la scăderea producţiei de miere. China, în schimb, îşi creşte capacitatea de producţie de la an la an.
Exporturile de miere din China spre Uniunea Europeană s-au ridicat la 80.000 de tone, confirmând bănuielile răspândite în comunitatea științifică internațională. Producția industrială, mai rapidă și mai ieftină, accelerează procesele de dezumidificare și maturare pe care albinele le desfășoară într-un timp mult mai lung, dar fac produsul final lipsit de caracteristicile autentice ale mierii.
Efectele negative ale concurenței neloiale practicate de China nu privesc doar lanțul de aprovizionare, ci toată agricultura italiană care depinde în proporție de 70% de albine, datorită funcției lor de polenizatori.
Importurile de miere din România şi din Europa
Cât despre România, ţara noastră a dublat importul din ţări terţe în primele opt luni din 2020. Astfel, în perioada ianuarie-august 2019, România a importat 700 tone de miere din ţări din afara spaţiului comunitar. În perioada similară din 2020 însă, importurile au ajuns la 1.553 tone, o creştere cu 121%.
La nivel european, importurile au crescut cu doar 4,9%, de la 101.471 tone la 106.451 tone. Fermele apicole din Europa produc numai 60% din necesarul de miere al pieței interne.