„Război diplomatic între România şi Rusia”

Presa internaţională comentează miercuri pe larg conflictul diplomatic dintre România şi Rusia şi menţionează că, marţi, un diplomat din cadrul Ambasadei Ruse din Bucureşti a fost declarat persona non grata de către Ministerul român al Afacerilor Externe, în replică la decizia similară luată de MAE rus în cazul diplomatului Gabriel Grecu. Grecu a fost reţinut luni, la Moscova, după un flagrant realizat într-un supermarket, fiind acuzat de spionaj de FSB, care susţine că di

Presa internaţională comentează miercuri pe larg conflictul diplomatic dintre România şi Rusia şi menţionează că, marţi, un diplomat din cadrul Ambasadei Ruse din Bucureşti a fost declarat persona non grata de către Ministerul român al Afacerilor Externe, în replică la decizia similară luată de MAE rus în cazul diplomatului Gabriel Grecu.

Grecu a fost reţinut luni, la Moscova, după un flagrant realizat într-un supermarket, fiind acuzat de spionaj de FSB, care susţine că diplomatul român ar fi încercat să obţină informaţii militare secrete.

„Moscova a deschis prima focul”, scrie Le Monde, care descrie firul evenimentelor şi vorbeşte despre un război diplomatic între România şi Rusia. Cotidianul francez comentează că, în realitate, relaţiile diplomatice dintre Moscova şi Bucureşti – astăzi membru al NATO – sunt încordate după ce România a decis să găzduiască pe teritoriul său elemente ale scutului american antirachetă.

Le Monde citează declaraţiile preşedintelui Comisiei de apărare din Senatul României, liberalul Teodor Meleşcanu, care apreciază că episodul actual nu este decât o etapă din cadrul unei relaţii bilaterale care nu a evoluat aşa cum ar fi dorit partea română şi care nu se află într-un stadiu satisfăcător. Meleşcanu s-a pronunţat pentru stabilirea unei relaţii pragmatice cu Rusia şi a precizat că nu crede în vina diplomatului român acuzat de spionaj.

Pentru Financial Times, acţiunile de tip ‘dinte pentru dinte’ survin la numai 10 săptămâni după ce 10 agenţi ruşi au fost arestaţi în SUA şi ulterior deportaţi în schimbul a patru deţinuţi acuzaţi de Rusia de spionaj în favoarea Occidentului. FT menţionează că schimbul de spioni a fost cel mai important de la încheierea războiului rece şi până în prezent.

Cotidianul britanic mai scrie că tensiunile dintre Rusia şi România au sporit în ultimele luni după ce autorităţile de la Bucureşti au anunţat în februarie că România va găzdui pe teritoriul său elemente ale scutului american antirachetă. Relaţiile sunt încordate şi din cauza Republicii Moldova, care de anul trecut este guvernată de o coaliţie proocidentală, ceea ce a permis o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti. Trupele ruseşti rămân însă în continuare staţionate în Transnistria, teritoriu separatist în principal rusofon, scrie Financial Times.

În plus, Rusia a anunţat luna trecută că ar putea interzice achiziţiile de vin din Republica Moldova, care constituie unul dintre principalele importuri pentru Chişinău, lovit de recesiune. Autorităţile sanitare din Rusia au invocat calitatea slabă a vinului moldovenesc, dar mulţi observatori apreciază că decizia Rusiei a fost cel mai probabil dictată de atitudinea preşedintelui interimar al R. Moldova, care a declarat 28 iunie zi de comemorare a ocupaţiei sovietice, mai precizează FT.

Şi Associated Press aminteşte că, în iunie, R. Moldova a cerut Rusiei să-şi retragă cei 1.500 de militari staţionaţi în Transnistria.

SURSA: Agerpres