Război direct cu Rusia. Avertismentul Germaniei a pus NATO pe jar. Activarea Articolului 5

NATO Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Bruno Kahl, șeful Serviciului de Informații Externe al Germaniei, a lansat o avertizare severă despre riscurile crescânde de conflict direct între Rusia și NATO. Potrivit acestuia, utilizarea pe scară largă a acțiunilor hibride de către Moscova împotriva țărilor occidentale ar putea duce la invocarea articolului 5 din tratatul NATO, clauza de apărare reciprocă a alianței.

Într-o perioadă marcată de tensiuni geopolitice tot mai mari, riscurile unei confruntări directe între Rusia și NATO devin tot mai evidente.

Șeful Serviciului de Informații Externe al Germaniei, Bruno Kahl, a subliniat recent pericolele care derivă din utilizarea acțiunilor hibride de către Moscova, acțiuni care ar putea duce la invocarea clauzei de apărare reciprocă a Alianței Nord-Atlantice. Avertismentele sale fac referire la o escaladare a conflictului în contextul intensificării prezenței militare ruse și a acțiunilor de spionaj în regiunile occidentale.

Rusia, războiul hibrid și riscurile pentru Alianța Nord-Atlantică

„Intensificarea tot mai mare a mijloacelor armatei ruse înseamnă că o confruntare militară directă cu NATO devine o opţiune posibilă pentru Kremlin”, a afirmat Kahl, în cadrul unui eveniment organizat de think tank-ul DGAP la Berlin.

În opinia sa, această intensificare a acțiunilor rusești ar putea duce la o opțiune tot mai posibilă de război direct între Moscova și Alianța Nord-Atlantică.

SURSA FOTO: Dreamstime

Șeful Bundesnachrichtendienst (BND) a subliniat că acest tip de acțiuni din partea Rusiei include măsuri care se desfășoară în afaceri interne ale altor țări și în diverse domenii economice și politice.

„Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea Articolului 5 al clauzei de apărare reciprocă a alianţei”, a explicat el.

Kahl a mai spus că intensificarea acțiunilor armatei ruse pe termen lung poate însemna o amenințare reală pentru stabilitatea regiunii, iar NATO trebuie să rămână vigilentă.

Oportunitatea unui conflict direct cu NATO ar putea deveni reală până la sfârșitul deceniului

Aceasta nu este prima dată când Bruno Kahl avertizează asupra unui astfel de scenariu. În luna octombrie, șeful serviciilor de informații germane a emis un avertisment puternic în fața parlamentarilor, unde a discutat despre intensificarea spionajului rusesc și riscurile tot mai mari de escaladare a unui conflict militar.

Kahl a declarat la acea vreme că „nivelul măsurilor hibride utilizate de Moscova a atins un prag fără precedent”.

Potrivit acestuia, Rusia își dorește nu doar destabilizarea țărilor din Europa, ci și divizarea blocului occidental, pentru a slăbi capacitatea acestuia de a răspunde în fața unei posibile agresiuni.

În plus, Kahl a menționat că forțele armate ale Rusiei vor fi probabil pregătite să lanseze un atac împotriva NATO cel mai târziu până la sfârșitul acestui deceniu, dacă tendințele actuale continuă.

„Putin va continua să testeze liniile roşii ale Occidentului şi să escaladeze în continuare confruntarea”, a spus el.

El a mai adăugat că Vladimir Putin va continua să testeze limitele și răbdarea Occidentului. În contextul actual al conflictelor din estul Europei și al intereselor Rusiei, aceasta ar putea face tot mai mult apel la escaladarea tensiunilor, punând presiune asupra țărilor NATO și asupra Uniunii Europene.

La începutul acestui an, CNN a relatat despre un complot rusesc de asasinare, dejucat de serviciile de informații americane și germane. Scopul acestei acțiuni ar fi fost eliminarea directorului general al Rheinmetall, un important producător german de armament, cunoscut pentru fabricarea unor echipamente militare trimise de autoritățile germane în Ucraina.