Rusia şi-a consolidat grupul naval care staţionează în Marea Mediterană, în apropiere de coastele Turciei, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan urmează să se întâlnească joi la Moscova într-o încercare de dezamorsare a tensiunilor dintre cele două ţări, care au escaladat în ultimele săptămâni în urma ofensivei regimului sirian în provincia Idlib (nord-vestul Siriei), scrie publicaţia Vzlgiad, conform Agerpres.
Cele două fregate echipate cu rachete moderne de croazieră Kalibr – ‘Amiral Grigorovici’ şi ‘Amiral Makarov’ -, care au plecat de săptămâna trecută din Sevastopol, vor ajunge pe coasta Siriei în următoarele ore, urmând să se alăture grupului naval rusesc din Mediterana. Acesta este constituit din navele ‘Amiral Essen’, nava de patrulare ‘Dmitri Rogaciov’, traulerul ‘Ivan Antonov’ şi două submarine.
Venirea pe coasta Siriei a celor două fregate (din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră), fiecare dotată cu opt rachete de croazieră ‘Kalibr’, ridică la trei numărul navelor ruseşti din Mediterana echipate cu rachete de croazieră de ultimă generaţie.
Turcia şi Rusia şi-au exprimat miercuri speranţa de a ajunge la un acord care să contribuie la dezamorsarea tensiunilor acumulate în urma recentelor confruntări în urma avansării pe teren la Idlib a forţelor guvernamentale siriene.
Turcia speră să poate ajunge ‘rapid la o încetare a focului în regiune’ în urma discuţiilor de la Moscova. Acesta va fi principalul subiect al convorbirilor cu preşedintele rus, a indicat Erdogan după o întâlnire cu deputaţi ai partidului său în parlament.
La rândul său, şeful statului rus va încerca ajungerea la un acord ‘asupra unui pachet de măsuri comune necesare’ pentru regiunea Idlib, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Turcia şi Rusia susţin părţi adverse în războiul civil din Siria: Ankara îi sprijină pe rebelii sirieni, în timp ce Moscova, forţele regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Situaţia din zona de dezescaladare din Idlib s-a agravat în 27 februarie după ce rebelii sirieni au atacat poziţii ale forţelor guvernamentale. Acestea din urmă au ripostat, iar bilanţul victimelor de partea turcă a fost de 33 de morţi. Ministerul Apărării rus a declarat ulterior că soldaţii turci nu trebuiau să se afle în perimetrul respectiv în acea zi în care au fost bombardate poziţii ale ‘extremiştilor’. Ankara a dezminţit informaţiile instituţiei de apărare ruse şi a spus că transmisese Moscovei coordonatele unităţilor turce în zonă.