Război în Israel. Cât se va mai prelungi conflictul din Fâșia Gaza
Israelul a lansat pe 6 mai ofensiva terestră la Rafah, oraşul aflat la graniţa cu Egiptul. Peste un milion de palestinieni s-au refugiat din calea luptelor dintre armata israeliană şi Hamas.
Bombardamentele israeliene au provocat în ultimele 24 de ore cel puţin încă 75 de morţi în rândul palestinienilore, dintre care 21 în urma atacurilor asupra taberelor de refugiaţi de la vest de Rafah, potrivit Ministerului Sănătăţii din enclava palestiniană.
Consilierul israelian pentru securitate naţională, Tzachi Hanegbi, a afirmat miercuri că războiul dus de Israel în Fâşia Gaza pentru lichidarea grupării islamiste Hamas, care a provocat până în prezent peste 36.000 de morţi în rândul palestinienilor, va dura cel puţin până anul viitor, relatează agenţia EFE.
„Mai avem încă şapte luni de luptă pentru a obţine ceea ce noi numim ‘distrugerea capacităţilor guvernamentale şi militare ale Hamas’”, a spus Tzachi Hanegbi într-un interviu acordat postul public de radio Kan.
Conform consilierului israelian Tzachi Hanegbi, obiectivul Israelului este să obțină un control total asupra coridorului de la granița cu Egiptul pentru a împiedica contrabanda cu arme din această țară.
„Trebuie să închidem frontiera între Egipt şi Fâşia Gaza”, a indicat oficialul israelian, conform căruia Israelul colaborează cu Egiptul împotriva contrabandei cu arme.
Potrivit Israelului, armata sa încearcă să elimine la Rafah patru batalioane ale Hamas. Chiar dacă presiunile internaționale și decizia de vineri a Curții Internaționale de Justiție (CIJ) au cerut Israelului să oprească ofensiva militară asupra orașului Rafah, această ofensivă a continuat, iar marți tancurile israeliene au pătruns în centrul localității.
Agenția palestiniană Wafa a relatat miercuri despre noi bombardamente aeriene asupra orașului.
Borrell cere încetarea ostilităților
Josep Borrell, șeful diplomaţiei europene a lansat un mesaj prin care cere un armistițiu în Fâșia Gaza. Mesajul a fost emis în cadrul unei întâlniri cu prim-ministru Autorităţii Palestiniene din Cisiordania.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, s-a întâlnit duminică la Bruxelles cu Mohammad Mustafa, recent numit prim-ministru al Autorităţii Palestiniene din Cisiordania, conform informaţiilor transmise de dpa.
La sediul Comisiei Europene, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate a declarat cu această ocazie că „trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ajunge la o încetare imediată a ostilităţilor, pentru a obţine o eliberare imediată a tuturor ostaticilor, pentru a atenua catastrofa umanitară care are loc în Gaza”.