Război în justiția din România. USR atacă CCR-ul: Pilonii lui Dragnea încă sunt în funcții

CCR

CCR

Război total în judtiția din România. Un deputat USR a răbufnit și a lansat un val de crtici la adresa CCR-ului. Mai exact, este vorba despre deputatul USR Silviu Dehelean care susține că „pionii instalați de Dragnea” continuă războiul împotriva justiției.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, deputatul USR Silviu Dehelean susține că „pionii instalați de Dragnea” continuă războiul împotriva justiției. El a mai adăugat că aceași oamenii își păstrează funcțiile de ani de zile, fără niciun fel de problemă.

De menționat este faptul că, reacția deputatului vine la scurt timp după ce judecătorii CCR au constatat că este neconstituțională reducerea de la 10 la 7 ani a vechimii necesare pentru accederea procurorilor în DNA și DIICOT.

Acesta a subliniat faptul că acest lucru duce la un deficit la DNA, dar și în cadrul DIICOT, în timp ce alți procurori au ieșit deja la pensie.

„O decizie din partea CCR care era, din păcate, așteptată și despre care Ministrul justiției avertiza zilele trecute. O decizie care e doar parte dintr-un război împotriva justiției continuat și astăzi de pionii instalați în anii trecuți de Dragnea în funcții. Rămășițe menite să ne aducă aminte de anii PSD.

CCR a decis să admită sesizarea de neconstituționalitate pe proiectul depus de mine și colegii din USR PLUS, care prevedea scăderea vechimii pentru ocuparea funcției de procuror la DNA și DIICOT. Printr-o lege a lui Iordache, vechimea a fost crescută la 10 ani, ceea ce a dus la un deficit doar la DNA de 40% din personal, în timp ce alți 50 procurori au vârsta de pensionare și pot pleca oricând. Practic, prin acea lege, au aplicat o lovitură de grație DNA. Lăsat fără resurse, DNA nu poate funcționa”, a scris deputatul USR pe Facebook.

CCR-ul blochează reformele necesare României

Silviu Dehelean se întreabă de ce legea care blochează activitatea DNA este una constituțională pe când legea depusă chiar de el este neconstituțională. El a amintit și de atitudinea UDMR privind blocarea desființării SIIJ, dar și atitudinea CCR care blochează reforme necesare cerute chiar și de la Comisia de la Veneția.

„Cum e posibil ca legea care blochează activitatea DNA să fie constituțională, în schimb legea depusă de mine care anulează prevederea PSD să fie neconstituțională? Vom aștepta motivarea CCR și, împreună cu colegii juriști, vom căuta cea mai bună soluție pentru a reporni lupta anticorupție si pentru a permite ca DNA și DIICOT să își continua misiunea.

Pe de-o parte, UDMR blochează desființarea SIIJ, pe de altă parte, cu ajutorul CCR, sunt blocate reformele necesare și cerute de Comisia de Veneția și magistrați. Nu abandonăm, continuăm lupta pentru întărirea sistemului de justiție”, a adăugat acesta.