Marcel Ciolacu, despre escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu

Marcel Ciolacu a subliniat că România menține relații bune atât cu Israel, cât și cu Palestina, ceea ce ne oferă oportunitatea de a contribui la medierea între cele două state.

Întrebat despre escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, premierul a spus:

 ”Se anticipa încă de dimineaţă acest lucru. Avem de-a face cu o escaladare în Orientul Mijlociu, dar în acest context de incertitudine, cel mai important este faptul că România are apartenenţa la NATO. E garanţia securităţii statului român în acest moment. Şi acum vedem cât de mult a însemnat ca să aderăm la NATO şi la Uniunea Europeană”.

Întrebat despre gravitatea situației din Orientul Mijlociu, Marcel Ciolacu a subliniat că aceasta este extrem de tensionată și a subliniat importanța protejării civililor.

”E o situaţie mai mult decât tensionată. Important este să încercăm să protejăm cât mai mult civilii şi oamenii nevinovaţi. Am văzut şi în Fâşia Gaza câţi copii au murit în acel conflict armat. Trebuie să recunoaştem, până la urmă, că e dreptul statului israelian de a răspunde atacurilor teroriste a două grupări teroriste, Hamas şi Hezbollah sunt îndreptăţite.

Acum cât vor încerca, vor exista medieri, avem o relaţie foarte bună şi cu Palestina şi cu Israelul, suntem unul dintre statele care putem contribui şi mijloci o mediere”, a declarat el la Digi24.

Amintim că marți seară, pe 1 octombrie, Iranul a lansat rachete balistice către Israel, conform declarațiilor Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF). Toți civilii israelieni s-au refugiat în adăposturi, în timp ce aproximativ 10 milioane de persoane au devenit ținte ale atacurilor. Potrivit radioului armatei israeliene, aproape 200 de rachete au fost lansate asupra teritoriului israelian.

Românii trebuie să evite călătoriile în Orientul Apropiat și Mijlociu

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a transmis că românii sunt sfătuiți să evite călătoriile în regiunea Orientului Apropiat și Mijlociu.

„În primul rând, după cum ați văzut, și noi ne uităm și monitorizăm situația din Israel și Liban și din întreaga regiune. Situația de securitate este una fluidă. Suntem în contact permanent cu misiunile diplomatice și oficiile consulare ale noastre. În ce privește zona Libanului, nu există modificări semnificative în afară de cele pe care le-am transmis în cursul zilei.

Avem în zona Orientului Mijlociu echipe consulare mobile atât la Beirut, cât și în alte state tocmai pentru a putea oferi asistență consulară  membrilor de familie din Liban care solicită acest lucru. Reiau avertismentul de călătorie privind Libanul. Este valabil și pentru statul Israel. Este în vigoare din lun octombrie 2023. Evitați orice călătorie”, a declarat el într-o intervenție telefonică la B1 TV.

În legătură cu bombardamentul iranian, care a implicat aproximativ 180 de rachete (deși inițial se estimase un număr de 300) lansate asupra Israelului în această seară, Radu Filip a exprimat solidaritatea față de Israel. Totodată, el a recomandat românilor care se află pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României.

„Vreau să vă afirm foarte clar că suntem solidari cu Israelul în aceste momente teribile și condamnăm atacurile cu rachete. De asemenea, gândurile noastre sunt alături de cei care sunt ținte ale atacurilor cu rachete. Reiau recomandările pe care le-am transmis anterior ca cetățenii români care se afla în Israel sau tranzitează să respecte instrucțiunile autorităților locale,  să se adăpostească în clădirile și spațiile publice amenajate în cazul declanșării de atac iranian din această seară.

De asemenea, cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat îi sfătuim să se adreseze Ambasadei României, Consulatului României de la Haifa pentru a fi contactați”, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAE.

Cât despre posibilele zboruri de repatriere, Radu Filip a declarat:

„Situația de securitate este una fluidă. Modificări semnificative pot apărea foarte brusc. Vom acționa în momentul în care situațiile sunt mult mai clare”.

TAROM anulează zborurile către Tel Aviv și Amman

Compania aeriană TAROM a transmis, într-un comunicat, că în urma evoluțiilor actuale din Orientului Mijlociu și a deteriorării contextului de securitate din regiune, anulează zborurile către și dinspre Tel Aviv și Amman din data de 1 octombrie 2024.

Sursa citată a mai precizat că urmărește evoluția situației și informările autorităților și va reveni cu informații actualizate referitoare la zboruri în timp util pentru pasageri.

Cursele anulate din motive de securitate sunt:

  • RO155/6 OTOPENI – TEL AVIV – OTOPENI
  • RO187/8 OTOPENI – AMMAN – OTOPENI

TAROM îi sfătuiește pe toți pasagerii să verifice comunicările oficiale pentru cele mai recente informații și să contacteze compania pentru a reprograma călătoria pentru o dată ulterioară.

Iată care sunt opțiunile pentru pasageri, potrivit companiei aeriene:

  • Reprogramare: Pasagerii pot reprograma gratuit zborurile imediat ce vom considera că situația este suficient de stabilă pentru a relua operațiunile în condiții de siguranță.
  • Rambursare: Pasagerii care doresc anularea călătoriei pot solicita rambursarea completă a biletelor.
  • Asistență suplimentară: TAROM va oferi suport pasagerilor afectați și va asigura toate resursele necesare pentru a minimiza disconfortul cauzat de această decizie.

Centrul de suport TAROM poate fi contactat la următoarele numere de telefon: (004) 021 9978, (004) 0800 500 131 (TelVerde) și (004) 0371 529 000. De asemenea, puteți trimite un email la oricare dintre adresele: contact@tarom.ro sau rezervari@tarom.ro.