Momentul numirii viitorului preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor se apropie iar evenimentul este marcat din ce în ce mai clar prin materiale de presă. Lupta finală se va da între actualul preşedinte, Angela Toncescu, şi Cristian Constantinescu, fostul preşedinte al Allianz-Ţiriac şi al Uniunii Naţionale a Asigurătorilor din România(UNSAR).
Dacă Toncescu beneficiază de sprijinul majorităţii companiilor de asigurări din piaţă şi, probabil, de susţinerea politică a USL, Cristian Constantinescu nu este tocmai iubit de preşedinţii marilor asigurători însă are marele avantaj de a fi susţinut de partidul de guvernământ, adică PDL.
Menţionăm că desemnarea preşedintelui CSA se va face toamna aceasta în cadrul Comisiilor de Buget finanţe ale celor două camere urmând ca propunerea să fie votată în Parlament. Lupta va fi una strânsă. “ Constantinescu şi-a anunţat, cred, prea devreme candidatura fapt care dă timp adversarilor să îl toace, să facă presiune pe lângă parlamentari. Pe de altă parte, doamna Toncescu nu este tocmai iubită de presă în ultimul timp iar acest lucru contează”, comentează un specialist cu ştate vechi în lumea asigurărilor. Miza este controlul unei pieţe a asigurărilor de peste 2 miliarde de euro dar şi o afacere cu potenţial imens care este Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor. În plus, salariul președintelui CSA este unul dintre cele mai mari din România adică aproximativ 15.000 de euro pe lună, după cum a relatat în mai multe ocazii presa din România.
Vuieşte presa
Între timp, presa este cea care pare a fi preluat “greul” celor două campanii electorale. Publicaţii care până acum nu păreau interesate de piaţa asigurărilor au iniţiat, brusc, adevărate campanii de dezvăluiri privind neregulile comise de actuala conducere CSA şi de şefii marilor companii din piaţă. Pe de altă parte, Angela Toncescu luptă prin interviuri uneori mult prea “publicitare” acordate unor publicaţii din mediul online sau unor reviste de specialitate. Destul de interesantă este polarizarea articolelor.
Astfel, materiale acide la adresa Angelei Toncescu sau a unor şefi importanţi de companii de asigurări apar mai ales în zone unde PDL este mai bine văzut cum ar fi Hotnews şi, mai nou, Adevărul în timp ce materiale împotriva lui Cristian Constantinescu sunt de găsit în publicaţii precum Ziua Veche sau Puterea, mai degrabă susţinătoare ale USL. De altfel, Cristian Constantinescu şi-a anunţat intenţia de a candida la şefia CSA într-un interviu pentru Hotnews. În această luptă intră, aproape suprinzător, tabloidul Naţional care a publicat o serie de materiale orientate mai degrabă împotriva actualei conduceri CSA şi a unor preşedinţi sau foşti preşedinţi de companii.
Mama companiilor versus regele sincerităţii
Angela Toncescu şi Cristian Constantinescu sunt personaje total diferite. Dacă actualul preşedinte al CSA este un personaj extreme de rezervat care comunică rar, cu mesaje vagi şi mai ales prin intermediul departamentului de presă al Comisiei, Cristian Constantinescu, s-a făcut remarcat inclusive prin declaraţii acide la adresa unor companii mari din piaţă. Conflictul deschis pe care l-a avut cu Astra Asigurări şi declaraţiile sale uneori uimitoare privind iminenţa unor falimente de asigurători în România sunt deja de notorietate.
Constantinescu este, dealtfel, unul dintre oamenii care au atenţionat asupra faptului că proiectul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor s-ar putea dovedi lipsit de viabilitate şi a sugerat chiar că PAID a fost constituit în folosul actualei conduceri a CSA şi a câtorva companii. Acestea sunt şi motivele pentru care nu este deloc iubit de cei mai mulţi preşedinţi de companii. Nici măcar de actuala conducere a companiei pe care a înfiinţat-o, Allianz-Ţiriac. Pe de altă parte, Angela Toncescu, a acţionat întotdeauna prompt în sprijinul asigurătorilor şi mai ales al anumitor companii mari dacă a fost nevoie. Un exemplu elocvent îl constituie chiar reacţia CSA la declaraţiile făcute de Constantinescu în legătură cu stabilitatea pieţei. Chiar a doua zi după aceste declaraţii Toncescu a ieşit cu un comunicat de presă în care arăta cât de stabilă este piaţa. Exemplele pot continua. De aceea Toncescu este bine văzută printre şefii de companii dar mai puţin apreciată de publicul larg. Constantinescu are şi un avantaj professional el fiind unul dintre cei mai redutabili specialişti în domeniu. A construit de la zero şi a dus până pe primul loc în piaţă compania Allianzz- Ţiriac şi, mai mult de atât, a reuşit să obţină constant profituri, lucru mai rar întâlnit în România unde asigurătorii au dorit mai ales cotă de piaţă.
Ce îi leagă pe cei doi
Şi totuşi între Angela Toncescu şi Cristian Constantinescu există şi ceva asemănări. În primul rand ambii vin din vechiul sistem. Ambii au lucrat la compania de stat ADAS, iar unele voci spun că ambii ar fi participat activ la împărţirea pieţei de asigurări în România. De asemenea asupra celor doi planează unele acuzaţii cu iz penal. Ea este acuzată că ar fi ascuns practicile mai puţin ortodoxe ale anumitor şefi de companii.