Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară, scrie mediafax.ro
Atacul, care a început la ora 21:00, ora SUA (4:00, ora României), a încetat, a anunțat Pentagonul, care a spus că deocamdată nu are în vedere noi raiduri, potrivit digi24.ro
Potrivit unor oficiali citați de BBC, s-au folosit rachete Tomahawk. Atacul a durat aproximativ o oră. Potrivit CNN, care citează surse militare, la atac au participat cel puțin o navă americană poziționată în Marea Roșie, dar și bombardiere de tip B-1. Televiziunea siriană de stat susține că apărarea antiaeriană a doborât mai mult de 12 rachete.
Într-un briefing la Pentagon, secretarul apărării James Mattis a justificat loviturile prin faptul că folosirea armelor chimice de către regimul sirian pune în pericol populația civilă, inclusiv cetățenii străini, iar Constituția americană prevede că cetățenii americani trebuie apărați pretutindeni.
A fost vorba de un atac asupra unor ținte multiple, în cooperare cu britanicii și francezii. Au fost lovite un centru științific de cercetare din Damasc unde, potrivit americanilor, se dezvoltau arme chimice, dar și biologice, un depozit cu arme chimice de la vest de Homs, unde era depozitat inclusiv gaz sarin, iar o a treia facilitate, din apropierea celei de-a doua ținte, adăpostea un depozit de arme chimice, dar și un centru de comandă.
Potrivit unor surse militare, americanii au folosit în atac un distrugător pe care îl au în Marea Roşie, dar și bombardiere de tip B-1, care au lansat rachete de croazieră. Forțele britanice au folosit avioane de tip Tornado, iar francezii avioane Rafale.
Nu sunt informații deocamdată în privința unor eventuale pierderi de partea occidentalilor sau sirienilor.
Legătura cu rușii, a precizat Pentagonu, s-a menținut prin intermediul canalelor tradiționale.
Pentagonul se așteaptă la o campanie de dezinformare în orele și zilele următoare în legătură cu atacul occidentalilor și de aceea promite ca oficialii să comunice îndeaproape cu presa. Acest anunț făcut chiar de secretarul Mattis sugerează că Washingtonul se așteaptă la o reacție cât de rapidă și probabil dură din partea Rusiei.
Donald Trump a justificat acțiunea prin faptul că nu poate închide ochii la atacul sălbatic pe care președintele Bashar al-Assad l-a ordonat asupra propriului popor lipsit de apărare.
Potrivit CNN, s-au auzit explozii în zona capitalei siriene, Damasc, ceea ce ar putea însemna că sunt țintite depozite de arme chimice. Potrivit BBC, exploziile au fost auzite la est de Damasc.