Începe evacuarea rușilor din Kursk
Peste 76.000 de persoane au fost evacuate din zonele limitrofe Ucrainei în regiunea rusă Kursk, în urma incursiunii armatei ucrainene în regiunea respectivă, a informat, sâmbătă, ministerul local pentru situaţii de urgenţă.
În acest timp, responsabilii ruși din Kursk au instalat tabere pentru localnicii evacuaţi. Pe diverse forumuri, cetățenii ruşii se plâng că nu primesc ajutor şi că autorităţile locale nu răspund la telefon. Singura intervenţie concretă sunt sirenele care răsună permanent, la un volum insuportabil.
Au loc lupte intense între armata rusă și trupele ucrainene care au pătruns până la o adâncime de 20 km în regiunea rusă Kursk, după cel mai mare atac al Ucrainei asupra teritoriului suveran al Rusiei.
„Sediul operaţional interdepartamental pentru asistenţa populaţiei din zonele de frontieră ale regiunii Kursk a fost desfăşurat în oraşul Kursk şi continuă să funcţioneze. Prioritatea sediului operaţional este reinstalarea locuitorilor din aceste zone în locuri sigure. În total, mai mult de 76 de mii de persoane au fost reinstalate temporar în locuri sigure de la începutul acestei activităţi.
În prezent sunt desfăşurate în total 60 de centre de cazare temporară, unde se află peste 4.400 de persoane, 26 de centre de cazare temporară sunt desfăşurate direct în regiunea Kursk. Centre similare funcţionează în regiunile Orel, Moscova, Tula, Voronej, Lipeţk, Kaluga şi Tver”, au transmis reprezentanții ministerului local pentru situaţii de urgenţă.
Kremlinul a instituit operațiuni anti-teroriste în trei regiuni de graniță
Kremlinul a instituit operațiuni anti-teroriste în trei regiuni de graniță: Kursk, Belgorod și Briansk pentru a opri avansul trupelor ucrainene. De altfel, responsabilii armatei ruse au difuzat imagini cu un convoi ce pare să transfere soldați, tancuri şi alte echipamente militare în Kursk.
„Pe agenda şedinţei operaţionale a Consiliului de Securitate al Rusiei este chestiunea foarte importantă a combaterii terorismului”, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin.
O înregistrare video arată soldați ucraineni în faţa unei instalații de măsurare a gazului în orașul rus Sudzha. Orașul este controlat de Forțele Armate ale Ucrainei. Situaţia este calmă, toate clădirile sunt intacte. A
rmata ucraineană, susţinută de temuta legiune georgiană, pare să fi reuşit o expediție militară transfrontalieră şi în satul rus Poroz din Belgorod.
„E clar că incursiunea a prins avânt şi implică resurse ucrainene semnificative, ceva ce Kievul chiar nu prea are de risipit. De aici şi întrebarea tot mai insistentă despre obiectivele ucrainenilor.
Vor doar titluri bune după luni întregi de veşti rele? Au încercat să ia Rusia prin surprindere? În mod evident, au reuşit. Vor să-i facă pe ruşi să mute acolo resurse şi trupe de pe linia frontului?”, a declarat un corespondent CNN.