Dmitri Peskov a susținut că Rusia nu pune la cale o a doua campanie de mobilizare pentru luptele din Ucraina. Kremlinul a dezminţit din nou, vineri, orice intenţie de a lansa o a doua campanie de mobilizare pentru a trimite bărbaţii să lupte în Ucraina. Comentariile au venit după ce au apărut mai multe articole referitoare la studenţi convocaţi de armată.
„Nu sunt discuţii la Kremlin cu privire la vreun nou val de mobilizare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov.
Dmitri Peskov a oferit astfel o explicație după ce a fost întrebat cu privire la articole apărute în media ruse despre studenţi care ar fi primit convocări militare la Moscova şi în alte oraşe din Rusia.
Dmitri Peskov susține că e prima dată când aude
„Sincer, este prima dată când aud vorbindu-se despre asta”, a spus Peskov. „Ce convocări? Nici măcar nu ştiu despre ce e vorba”, a insistat el, conform AFP.
În septembrie 2022, Kremlinul anunţase mobilizarea mai multor sute de mii de bărbaţi cu vârste ce permite recrutarea, pentru a da un nou elan ofensivei sale în Ucraina, în impas. De atunci, zvonuri cu privire la un nou val de convocări se fac tot mai des auzite în Rusia. Acest lucru s-a acutizat mai ales de când Vladimir Putin a semnat săptămâna trecută o lege votată în grabă de parlament şi care facilitează mobilizarea.
Rezerviștii pot fi mobilizați pe cale electronică
Potrivit acestei noi legi, un rezervist poate de acum încolo să fie mobilizat pe cale electronică, via un portal al serviciilor publice ruse, sau dacă ordinul de înrolare este înmânat unui terţ. Înainte, convocarea trebuia înmânată doar celui mobilizat, ceea ce a permis unui număr substanţial de bărbaţi ruşi să se sustragă primului val de mobilizare în septembrie, inclusiv fugind în străinătate sau ascunzându-se la apropiaţi.
De acum, refuzul de a se prezenta la biroul de înrolare îi va priva pe cei vizaţi de posibilitatea de a munci ca antreprenor sau independent, de a primi credite sau de a dispune de locuinţa sau de autoturismul lor.
Legea care îi pedepsește pe cei care fug de armată
Autorităţile ruse, care dezminţeau orice intenţie de mobilizare înainte de anunţarea surprinzătoare a primului val, anul trecut, au votat această nouă lege într-un moment în care forţele Kievului spun că pregătesc o contraofensivă de amploare în Ucraina.
Poliția îi poate prinde pe cei care fug de recrutarea în armată, iar refuzul poate fi pedepsit cu închisoarea. Mai mult, administraţia financiară, universităţile şi alte organisme publice sunt obligate să furnizeze informaţiile personale aparținând mobilizaţilor.