Pe măsură ce presiunea crește pe frontul ucrainean, zvonurile privind un nou val de mobilizare în Rusia se înmulțesc. Andrei Kartapolov, președintele comisiei de apărare din Duma (camera inferioară a parlamentului rus) spune că este o lege concepută pentru război extins, o mobilizare generală.
Fostul general devenit deputat susține în fața colegilor săi un proiect de lege privind serviciul militar și serviciu de mobilizare. În programul textului său scrie: creșterea limitei de vârstă pentru serviciul militar de la 27 la 30 de ani și noi amenzi care îi vizează cei care refuză să se prezinte la secția de poliție militară: până la 30.000 de ruble (puțin peste 300 de euro) pentru persoanele fizice, până la 400.000 ruble pentru companii și organizații care refuză să coopereze cu autoritățile.
Mai presus de toate, proiectul de lege al lui Andrei Kartapolov prevede interzicerea imediată a părăsirii teritoriului rus pentru persoanele chemate pentru a fi mobilizate sau pentru serviciul militar. În aceeași zi, legea este adoptată fără opoziție. La fel că și conținutul acestui text de lege, declarația lui Kartapolov a stârnit multe discuții. Se pregătește Kremlinul de mobilizare generală sau de un nou val de „mobilizare parțială”?
Refuzul de a deschide ușile pentru ofițeri
Semnele de alertă se înmulțesc. În aprilie anul trecut, Parlamentul Rusiei a adoptat un proiect de lege care permite comisariatelor militare să transmită ordinele de mobilizare recruților pe cale electronică. Anterior, aceste ordine puteau fi date doar personal și contra semnătură. Mulți potențiali recruți au reușit să scape de mobilizare refuzând să-și deschidă porțile ofițerilor. Pe 3 august, Guvernul a dat aviz favorabil unui nou proiect de lege care pedepsește refuzul mobilizării cu cinci ani de închisoare. De asemenea, Kremlinul lucrează la crearea unui registru electronic unificat al persoanelor care pot fi mobilizate.
„Tabloul de ansamblu arata o serie de încercări nu neapărat legate de nevoia de a umple golurile apărute în perioada de mobilizare”, consideră politologul rus Ekaterina Schulmann într-un interviu acordat ediției în limba rusă a RFI.
Anul trecut, numeroase lacune în reglementări și arhaismul unui sistem foarte puțin digitalizat au permis ca sute de mii de tineri care puteau fi mobilizați să fugă din țară.
„Poate părea ciudat că autoritățile nu aveau la acea vreme mecanisme de pedepsire a refractarilor, analizează politologul Dimitri Kolezev. Dar cred că nu au vrut să pună oamenii cu spatele la zid de teama unei explozii sociale. În cazul unui nou val de mobilizare, va fi necesar să-i prindem pe cei care nu vor să meargă pe front. Pentru ei sunt puse aceste noi mecanisme represive la loc.”
Mobilizare tăcută
Acest nou val ar putea fi o necesitate militară dacă armata ucraineană reușește să străpungă apărarea rusă în sud. Pentru unii experți, va fi esențial chiar și în cazul stabilizării frontului pentru a permite Moscovei să reia ofensiva iarna viitoare.
„Este absolut sigur că va fi un nou val”, consideră analistul Ian Matveïev, citat de site-ul independent Important Stories.
„Putin pur și simplu nu au altă modalitate de a găsi destui soldați.”
Autoritățile ruse au învățat, fără îndoială, o altă lecție din mobilizarea haotică a trupelor din toamna lui 2022: anunțul oficial al unui val de mobilizare este de natură să provoace panică. Și aici, Kremlinul și-a oferit mijloacele pentru a fi mult mai discret.
În primul rând, pentru că din punct de vedere tehnic rămâne în vigoare ordinul prezidențial de „mobilizare parțială” și permite comisariatelor militare să-și reia activitatea în orice moment, fără să fie nevoie de vreun nou ordin oficial. Și apoi pentru că și fără mobilizare, armata rusă are un alt instrument.
Nu întâmplător prevederile legislative din ultimele luni privesc atât mobilizarea cât și serviciul militar: de două ori pe an, sute de mii de recruți se strâng in cazărmi, iar dacă legislația interzice dislocarea lor în zone de luptă, cazurile de presiune asupra recruților pentru a-i face să semneze un contract militar profesionist și să-i trimită pe front sunt frecvente. Mobilizarea viitoare va fi tăcută. Și să scapi de ea, mult mai greu, apreciază l’Expres.