Război în Ucraina. Vladimir Putin vrea o zonă-tampon în Ucraina

Potrivit unei declarații făcute luni de către Kremlin, se consideră că singura strategie viabilă pentru protejarea teritoriului rusesc împotriva atacurilor din partea Ucrainei este crearea unei zone tampon care să delimiteze regiunile rusești în afara domeniului de acțiune al focului ucrainean.

Această informație a fost comunicată de Reuters.

„Pe fondul atacurilor cu drone (ucrainene) şi al bombardamentelor asupra teritoriului nostru – facilităţi publice, clădiri rezidenţiale – trebuie luate măsuri pentru a securiza aceste teritorii.

Ele pot fi securizate doar prin crearea unui fel de zonă tampon, astfel încât orice mijloc pe care inamicul îl foloseşte pentru a ne lovi să fie în afara razei de acţiune”, a transmis, astăzi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

peskov
Dmitri Peskov / SURSA FOTO: Dreamstime

Aceste declarații ale Kremlinului au venit în urma mențiunilor lui Vladimir Putin. Acesta a sugerat posibilitatea instaurării unei zone-tampon, în discursul său de după realegerea în funcție pentru al cincilea mandat, duminică.

„Nu exclud ca, ţinând cont de evenimentele tragice care au loc astăzi, să fim obligaţi la un moment dat, când vom considera oportun, să creăm o anumită „zonă sanitară” în teritoriile aflate astăzi sub regimul de la Kiev”, a declarat Putin.

Regiunea Harkov din Ucraina, un posibil element important în planul rușilor

Război în Ucraina. Vladimir Putin a evitat să ofere informații suplimentare. Totuși, el a indicat că dimensiunea unei zone-tampon ar trebui să fie considerabilă pentru a preveni orice atacuri cu arme străine asupra teritoriului rusesc.

Comentariul său a venit în contextul unei întrebări referitoare la necesitatea ca Rusia să anexeze regiunea ucraineană Harkov, vecină cu Belgorod, o provincie rusă care a fost periodic sub atac din partea forțelor kieviene începând cu anul 2022.

Vladimir-Putin
Vladimir Putin / SURSA FOTO: kremlin.ru

Amintim că, la începutul lunii februarie 2022, forțele rusești au încercat să ocupe regiunea Harkov. Atacurile au fost respinse din cea mai mare parte a regiunii, în urma unei contraofensive ucrainene ce a avut loc în luna septembrie 2022.

În luna septembrie a anului 2022, Rusia a anunțat că a integrat în teritoriul său patru regiuni ucrainene: Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, chiar dacă nu exercita control deplin asupra niciunei dintre acestea.

Autoritățile ucrainene au denunțat anexarea efectuată de Rusia ca fiind ilegală. Ele au subliniat că nu vor negocia pacea până când ultimul militar rus nu va fi retras de pe teritoriul Ucrainei.

Kievul a oferit o primă reacție la aceste afirmații

Kievul a reacționat în fața acestor declarații, evidențiind că ele indică intenția clară a Moscovei de a escalada conflictul militar.

„Aceasta este o dovadă directă că războiul nu va face decât să se intensifice. (…)

Toate acestea sunt dovezi directe că Federația Rusă nu este pregătită să trăiască în relații sociale și politice moderne, ținând cont de drepturile suverane absolute ale altor țări”, a precizat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, citat de Reuters.