Pe de-o parte, conducerea IGAI vrea capetele celor pe care ii considera direct raspunzatori pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul TVA, iar pe de alta parte, cei incriminati sustin ca este vorba despre razbunare.
Raportul intocmit de IGAI in urma verificarii activitatii celor doua directii in perioada 1997-1998 da un verdict clar: „Exista un sistem foarte bine pus la punct prin care unele firme solicita si beneficiaza, in mod nelegal, de rambursari TVA”. De exemplu, numai la sapte societati comerciale verificate s-au depistat rambursari de TVA de peste opt miliarde lei, la care se adauga si majorari de aproape sase miliarde lei. IGAI face direct raspunzatoare anumite persoane din conducerile celor doua directii. Mai exact, persoanele care au aprobat rambursarile de TVA, si anume: Vrabie Alexandru si Dinca Ana, director general si, respectiv, director impozite si taxe (IT) la Ilfov, precum si Gherman Elena, director adjunct IT la Bucuresti, si Neacsu Mariana, sef serviciu la Directia finantelor publice Bucuresti. Aceste nume au fost aduse si la cunostinta lui Traian Decebal Remes, care a aprobat, de curand, acest raport. Surse din Ministerul Finantelor precizeaza ca ministrul finantelor le-a ordonat inspectorilor sai ca pana la 30 mai a.c. sa fie incheiate toate actele de control, iar dupa aceea va dispune ce va face cu acei directori.
Persoanele incriminate de la Ilfov cred ca oameni din fosta conducere a directiei isi vor locul inapoi, facand tot posibilul sa-i discrediteze. „Fraudele fiscale sunt facute de oameni care nu inteleg acest sistem. Mi-au sarit ochii muncind aici. Daca cineva vrea sa-mi puna in carca anumite infractiuni, pacatul este al lui”, precizeaza Vrabie Alexandru. Mai departe, Dinca Ana se disculpa, sustinand ca nu are habar de raportul IGAI. „Cum sa raspund unei acuzatii pe care nu o cunosc?”, spune Dinca Ana.
Insa acelasi gen de abateri a fost semnalat inca de acum un an si de Curtea de Conturi. In actul de control privind modul de evaluare si incasare a veniturilor bugetului de stat pe 1997, incheiat la Directia generala a finantelor publice Bucuresti, printre persoanele invinuite de Curtea de Conturi se regasesc si Vrabie Alexandru, Dinca Ana, Neacsu Mariana etc. Pe atunci, toti fosti directori la directia de la Bucuresti. Surprinzator, in ciuda acestor concluzii ale Curtii de Conturi, in luna mai, anul trecut, Vrabie Alexandru este promovat in functie, ajungand director general la Directia finantelor publice Ilfov. Cu el, este mutata si Dinca Ana.
Statisticile Ministerului Finantelor arata ca la Directia generala a finantelor publice Bucuresti, in timp ce, in 1998, incasarile la buget de pe urma TVA au crescut cu 87,6% fata de 1997, rambursarile de TVA s-au majorat cu 158,1%. Raportul mai scoate in evidenta haosul existent in actele functionarilor, in special la Directia finantelor de la Bucuresti. Dosarele fiscale ale agentilor economici care au beneficiat de TVA sunt incomplete. Motiv pentru care IGAI nu a putut identifica firmele care detin ponderea in totalul rambursarilor (de 1.523 miliarde lei numai in 1998). O alta concluzie a inspectorilor a fost aceea ca organele fiscale sunt mult mai operative in solutionarea cererilor de rambursare a TVA in cazul unor firme care solicita sume mari, in timp ce alti agenti economici, care cer rambursari in sume mici, sunt nevoiti sa astepte cu lunile.
O explicatie data de inalti functionari ai Ministerul Finantelor ar putea fi faptul ca pentru rambursarea rapida de TVA aferenta unui export real s-ar da un comision de 10% din valoarea rambursarilor, iar in cazul unui export fictiv, comisionul poate ajunge si pana la 15%.
Din 1994 si pana in ianuarie a.c., Departamentul de control al ministrului finantelor nu a mai facut verificari asupra rambursarilor TVA. In tot acest timp, s-au efectuat peste trei mii de rambursari, cu prioritate la firme private straine, ai caror asociati sunt persoane de nationalitate turca si araba, dupa cum se arata intr-un document inaintat Departamentului de control al primului-ministru. Se pare ca acum controalele IGAI au tulburat multe ape. Inspectorii care au participat la acest control si persoane din conducerea IGAI sustin ca, in timpul verificarilor, s-au primit telefoane de intimidare si amenintare, extrem de dure. Directorul general al IGAI, Emil Dinga, cere chiar secretarului general al Ministerului Finantelor, Ioan Nicolescu, sa ia masuri de protectie a personalului angrenat in control.
Cum va transa ministrul Remes aceasta problema ramane de vazut. Dar, indiferent de deciziile pe care le va lua, banii dati de la bugetul statului sub forma de TVA, doar pe presupunerea ca exporturile au fost realizate, adica fara documente justificative, raman bun luati.