Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) analizează, în acest moment, solicitările şi documentele depuse în ultimele două luni de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, dar şi de Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România (ANISP), cu privire la exploatarea Netcity
‘ANCOM a primit, pe 29 noiembrie 2012, din partea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti o cerere de emitere a avizului conform pentru condiţiile tehnice şi economice în care se realizează accesul la infrastructura Netcity al furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice. La solicitarea ANCOM, pe 15 ianuarie, primăria a completat cererea iniţială cu o serie de documente esenţiale. De asemenea, pe 18 februarie, ANCOM a primit o solicitare din partea ANISP, prin care asociaţia a solicitat intervenţia Autorităţii în sensul reglementării anumitor aspecte ale relaţiilor contractuale dintre Netcity Telecom şi ceilalţi furnizori de reţele de comunicaţii electronice’, se arată în comunicatul citat.
Potrivit comunicatului, autoritatea analizează în acest moment solicitările, documentele depuse de părţi şi prevederile legale aplicabile, urmând a identifica soluţiile legale adecvate în cel mai scurt timp posibil.
Preşedintele ANISP, Mihai Bătrâneanu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că va acţiona în judecată Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) dacă aceasta nu va decide, în maximum 20 de zile, să fixeze un tarif de cel mult 30 euro/km de reţea, pentru operatorii de internet.
‘În contractul de concesiune semnat acum patru ani, operatorii de Internet trebuia să plătească către Netcity un tarif de 85 euro/km. Prin introducerea unor taxe abuzive, cum ar fi cele de branşament, supraveghere sau intervenţii, s-a ajuns în situaţia în care un operator este nevoit de fapt să plătească 185 euro/km, ceea ce aduce majoritatea firmelor din domeniu în pragul falimentului’, a afirmat Mihai Bătrâneanu.
Acesta a precizat, totodată, că a deschis un litigiu la nivelul ANCOM în urmă cu zece zile şi – potrivit legii – autoritatea trebuie să ia o decizie în acest caz în maximum 30 de zile de la deschiderea litigiului.
‘Dacă în termen de 20 de zile din acest moment ANCOM nu va decide un tarif de 30 de euro/km pentru operatorii de Internet, atunci vom apela la instanţele de judecată, fiind posibil să formulăm şi plângere penală împotriva preşedintelui ANCOM’, a mai spus Mihai Bătrâneanu.
SURSA: Agerpres