Uniunea Europeană a declarat război Guvernului de la București pe care nu îl consideră legitim, iar avertismentele și criticile continuă la adresa țării noastre.
România este pusă la zid de toți oficialii UE. Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene (CE), se declară îngrijorat că nici la 12 ani de la aderare România nu și-a rezolvat problemele privind statul de drept.
„Cred că asta e lecția pe care trebuie să o învățăm, poate pentru o viitoare extindere a Uniunii Europene”, a afirmat prim-vicepreședintele Comisiei Europene.
Uniunea Europeană nu poate da afara un stat membru, conform regulamentului. Fondatorii UE nu s-au gândit nicio clipă că pe viitor o țară membră ar putea avea probleme interne atât de mari încât cetățenii ei să trebuiască să fie protejați de propriul lor guvern sau că o țară o să trebuiască să fie dată afară.
Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar responsabil pentru moneda euro şi dialogul social s-a declarat la rândul lui îngrijorat de deficitul de cont curent al ţării.
„Analiza privind România arată că este important că economia şi nivelul de trai al oamenilor au crescut. PIB-ul României a crescut de la 39% din media europeană la 66%, în 2017. Această tendinţă va continua numai dacă se vor face eforturi. Ne preocupă pierderea de competitivitate şi deficitul de cont curent al României care s-ar putea să afecteze eforturile de convergenţă ale ţării”, a spus oficialul european.