Forurile europene, de la Comisia Europeană până la GRECO și Comisia de la Veneția, au denunțat constant, în ultimii ani, abuzurile de putere de la București.
Propunerea ferma ca Laura Codruta Kovesi sa fie prima optiune pentru conducerea Parchetului European nu e o decizie banala si ea spune mai mult decat faptul ca fosta sefa a DNA a trecut cu brio etapele premergatoare acestei nominalizari. Este un mesaj trimis lui Tudorel Toader si Guvernului de la Bucuresti, cel care pretinde ca, in numele UE, sa compromita valorile democratice.
Forurile europene, de la Comisia Europeana pana la GRECO si Comisia de la Venetia, au denuntat constant, in ultimii ani, abuzurile de putere de la Bucuresti, atat in ceea ce priveste strategiile de confiscare a institutiilor de justitie sau, acolo unde nu se poate, de deturnare a acestora, cat si in ceea ce priveste politicile guvernamentale de inoculare a fricii, urii, prin propaganda sau chiar violenta, asa cum s-a vazut la protestul din 10 august.
Desi se face des aceasta comparatie intre Bucuresti, Budapesta si Varsovia, in cazul acestora din urma, Uniunea Europeana a pastrat un discurs diplomatic, fara a legitima, fireste, iliberalismul. Periculos, instigator, diletant, Viktor Orban nu suporta comparatie cu Viorica Dancila, un prim-ministru de carton, cu cate o zvacnire golemica si care rateaza orice posibila discutie ideologica, punandu-si mainile in solduri si tuguind cuvintele.
Autoritatile de la Bucuresti au incalcat insa toate limitele tolerantei Uniunii Europene. Sigur ca Uniunea este o constructie pragmatica, urmeaza alegeri destul de sensibile, in care centrele de greutate politica se vor recalibra odata cu Brexitul, dar nimic nu poate cautiona o putere politica a carei mize este salvarea unui grup pseudo-mafiot, cel construit in jurul lui Liviu Dragnea.
Un stat in care un condamnat penal, Darius Valcov, se ocupa de Finantele tarii nu poate fi tratat ca partener egal de dialog.