Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat angajamentul de a continua lupta în Fâșia Gaza, până când Hamas va fi distrusă. El a ignorat apelurile internaționale pentru o încetare a focului.
Benjamin Netanyahu a afirmat în fața membrilor partidului său Likud că conflictul este departe de a se încheia. Premierul israelian a respins speculațiile din presă cu privire la posibilitatea ca guvernul său să pună capăt ostilităților. El a făcut aceste comentarii în timpul unei vizite la trupele israeliene din nordul Fâșiei Gaza.
El a subliniat că Israelul nu va reuși să obțină eliberarea ostaticilor rămași în custodia organizației fără a recurge la presiune militară.
„Nu ne oprim. Războiul va continua până la sfârșit, până când îl vom termina, nu mai puțin”, a declarat Netanyahu, citat de Reuters.
Cele trei cerințe ale lui Netanyahu pentru obținerea păcii
Într-un articol de opinie publicat luni în Wall Street Journal, Netanyahu a reafirmat trei cerințe esențiale pentru obținerea păcii. Prima este că Hamas trebuie să fie desființată. A doua susține că Gaza trebuie să fie demilitarizată. A treia cerință spune că societatea palestiniană trebuie să fie deradicalizată.
Ca răspuns la atacurile Hamas, Israelul se confruntă cu presiune din partea principalului său aliat, Statele Unite. Americanii cer să se reducă intensitatea operațiunilor din Gaza pentru a minimiza pierderile civile. Potrivit autorităților din Gaza controlate de Hamas, aproape 20.700 de locuitori din zonă au fost uciși, inclusiv 250 în ultimele 24 de ore. Forțele americane au fost atacate de militanții sprijiniți de Iran în Irak și Siria, întrucât SUA au susținut Israelul în conflictul său împotriva organizației teroriste în Fâșia Gaza.
Armata SUA a efectuat lovituri aeriene de represalii în Irak
Într-o ultimă reacție de tip „ochi pentru ochi”, armata americană a efectuat lovituri aeriene de represalii în Irak luni, în urma unui atac cu dronă efectuat de militanți sprijiniți de Iran asupra unei baze americane din Erbil. Acest atac a cauzat rănirea gravă a unui membru al serviciului american. În plus, au fost răniți doi membri ai personalului american, au informat oficialii.
Loviturile aeriene au dus la uciderea „unui număr de militanți Kataib Hezbollah” și la distrugerea mai multor facilități folosite de grupul respectiv, conform declarațiilor armatei americane. Hezbollah are legături profunde cu Hamas și cu Jihadul Islamic, o altă facțiune palestiniană susținută de Iran.
„Aceste lovituri sunt menite să tragă la răspundere acele elemente direct responsabile pentru atacurile asupra forțelor coaliției din Irak și Siria și să le diminueze capacitatea de a continua atacurile. Ne vom proteja întotdeauna forțele noastre”, a declarat generalul Michael Erik Kurilla, șeful Comandamentului Central al SUA, într-un comunicat.
Presiunile SUA asupra Israelului pentru a minimiza pierderile civile
Armata americană a fost ținta a cel puțin 100 de atacuri în Irak și Siria de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas, în octombrie. Aceste atacuri au fost în mod obișnuit realizate cu o combinație de rachete și drone de atac unidirecționale.
De săptămâni întregi, Washingtonul a exercitat presiuni asupra Israelului pentru a implementa măsuri suplimentare menite să minimizeze pierderile civil. S-a solicitat inclusiv crearea zonelor sigure și facilitarea rutelor umanitare pentru ca oamenii să poată scăpa. Cu toate acestea, bilanțul victimelor continuă să crească. În plus, operațiunile israeliene s-au intensificat.