Profesorul Kürşad Zorlu scrie în Habertürk despre planurile Turciei în Libia, dar și în Siria, la Idlib. Planurile Turciei sunt importante în aces sens pentru întreaga schemă geopolitică de la granița Europei, ce implică actori importanți de pe scena internațională.
Cursul și posibilele efecte ale politicii externe turcești relevă o zonă geo-strategică în care putem explora deopotrivă oportunitățile și amenințările. Când luăm în calcul țările din această zonă, vedem că evoluțiile din Libia, Mediterana de est și chiar Irak se declanșează una pe alta. Când într-o parte lucrurile merg bine, în altă parte apar probleme iar o serie de instrumente, de la sistemele de rachete S400 până la vasele de prospecțiune, de la avioanele F35 până la războaiele prin intermediar, trebuie gestionate cu delicatețe.
Așa stând lucrurile, Turcia profită de oportunități vizibile în Libia însă în Siria, și mai ales la Idlib, trebuie să depășească barierele care îi ies în cale. Pe un loc important se află amenințarea migrației.
Se estimează că în prezent, la Idlib trăiesc aproximativ trei milioane de persoane. În regiunile în care au fost organizate operațiunile Scutul Eufratului, Ramură de Măslin și Izvorul Păcii, numărul este de peste două milioane… Din punctul de vedere al Turciei, este o povară care nu poate fi purtată mult timp!
Se fac pregătiri pentru iarnă
O problemă importantă a fost apariția unui val de migrație către granițele Turciei, odată cu începerea în decembrie 2019 a unor atacuri în sudul Idlibului și în vestul Alepului. În urma acordului de încetare a focului, aproximativ 280.000 de persoane au revenit din regiunea de conflict la casele aflate în zona de dezescaladare a conflictului de la Idlib. Însă mai importantă este urmărirea persoanelor care s-au refugiat în ultimul timp spre granița cu Turcia, din cauza încălcării punctuale, de către forțele regimului, a acordului de încetare a focului.
În acest context, din decembrie 2019 și până în prezent, Turcia construiește la Idlib zone cu tabere. În ianuarie 2020 au fost constituite tabere în opt puncte iar în luna martie, în alte 13 puncte.
O mare parte dintre ultimele tabere au fost construite în apropierea punctului de frontieră Reyhanlı.
Adică pericolul migrației încă nu a trecut și ne confruntăm cu riscul ca în orice moment, peste un milion de persoane sa emigreze către Turcia. În acest moment putem vorbi despre o încetare a conflictului însă nu se știe cât este de durabilă. Nici nu ar trebui să fie o surpriză dacă Rusia ar încerca să încălzească atmosfera la Idlib, unde situația i se pare cam rece.
De aceea, Turcia începe să construiască locuințe în acea zonă, pentru a fi pregătită de iarnă dar și în cazul în care situația începe să se dinamizeze. În timpul pandemiei, aceste demersuri s-au intensificat. O astfel de casă din cărămizi de beton poate fi construită cu 7-8.000 de lire (aproximativ 1000 de euro). Nu este o locuință pe viață însă din punctul de vedere al Turciei, ar putea atenua posibilitatea unui val migrator.
Campania AFAD
La construcția caselor din cărămizi de beton iau parte instituții ale statului și organizații ale societății civile. În afară de Departamentul pentru Dezastre și Situații de Urgență și de Semiluna Roșie, în proiect sunt implicate alte 9 asociații și o fundație. În cadrul acestui proiect, au fost făcute angajamente privind construcția a 50.285 locuințe în 69 de regiuni, dintre care au fost finalizate 10.762. În cadrul campaniei „Împreună, alături de Idlib”, președintele Erdoğan a anunțat că va contribui cu 50 de case iar ministrul de Interne, cu 20 de case. 81 de prefecturi s-au angajat să contribuie cu 5.000 de case. Cred că ar fi extrem de util să existe un capitol special dedicat turkmenilor în cadrul acestui proiect.