Potrivit NationalInterest.org, sistemul de rachete Hermes poate distruge mai multe vehicule blindate inamice, de la o distanță de până la 100 de kilometri. Acest lucru ar putea oferi regimului sirian capacitatea de a distruge întreaga forță turcă în doar câteva ore. Deși este puțin probabil ca sirienii să-l folosească astfel împotriva turcilor, mesajul este unul clar.
Rusia a prezentat recent sistemul de rachete antitanc de mare precizie Hermes de nouă generație, la Forumul Internațional Militar și Tehnic al Armatei-2020 de luna trecută, la Kubinka.După cum au explicat reprezentanții Serviciului de presă, racheta complexului Hermes are un sistem autonom de dirijare conform principiului „lovește și uită”. Probabilitatea distructivă este una de 98-99% iar raza de tragere peste orizont este de până la 100 de kilometri.
Sistemul de rachete antitanc este format din mai multe drone de recunoaștere și ghidare, care îl pot ajuta să detecteze și chiar să ilumineze o țintă la distanță. În plus, sistemul dispune și de un modul de luptă compact cu lansatoare pentru șase rachete – și poate produce foc de salvare împotriva a șase ținte. Fiecare dintre aceste rachete poate purta un focos cu fragmentare explozivă cu douăzeci de kilograme de TNT.
Având în vedere faptul că Rusia a lansat acest sistem care ar putea fi folosit împotriva Turciei, nu e greu de apreciat că cele două națiuni au o relație complexă. De fapt, despre Rusia și Turcia se poate spune că o relație la granița dintre ură și iubire. Turcii și rușii sunt la cuțite în Siria, în parte pentru că Siria menține relații strânse cu Moscova, în timp ce Turcia a devenit toto mai agresivă în regiune.
Relațiile ruso-turce s-au tensionat la începutul războiului civil din Siria, în 2011. În condițiile în care opozanții regimului sirian au fost sprijiniți pe față de Turcia, Rusia a rămas de partea liderului sirian Bashar-al-Assad. Intervenţia militară rusă alături de regimul de la Damasc, în toamna anului 2015, a schimbat cursul războiului sirian.
În ciuda acesti relații ciudate, Turcia e unul dintre cei mai buni clienți ai Moscovei când vine vorba de echipamente militare. Decizia turcilor a lua de la ruși rachetele S-400 i-a supărat pe partenerii NATO ai Turciei, în special Statele Unite.
Dar, scrie NI, nu trebuie uitat că Rusia a folosit Siria ca teren de testare pentru multe dintre armele sale, așa că nu ar fi de mirare ca Moscova să încerce noul său sistem anti tanc în regiunne.
În același timp, armata rusă speră că sistemul de rachete antitanc de mare precizie Hermes să va fie mai bun decât a dovedit cel mai nou tanc al său la testele de teren. La jumătatea anului, trecută mai multe canale media au difuzat știrea că noul tanc rusesc T-14 Armata, dislocat în Siria pentru a fi testat în condiții de luptă, ar fi fost distrus de insurgenții sirieni.